Minőség - a laikusság diszkrét bájával

Minőség - a laikusság diszkrét bájával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az idei március 15-e egyik kellemes, vidám és politikamentes eseménye a ferencvárosi Élesztő-ben megrendezett IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye volt, amelyre nyolc országból érkeztek nevezések.

 

A házi főzők hét BJCP (Beer Judge Certification Programme) kategória – Bécsi ászok, Kölsch, Ír vörös, Russian imperial stout, Amerikai IPA, Savanyított sör és Belga erős ale – söreivel nevezhettek. Míg a gerillák – azaz azok, akik receptjeiket egy sörfőzdébe főzették meg – maguk határozhatták meg, hogy milyen sörtípussal neveznek.

A versenyzők  8 országból neveztek, mintegy 230 sörrel, és ez nagyjából megegyezett a tavalyi számmal. Az azonban a verseny színvonalának emelkedését jelzi, és persze a versenyzőket is dicséri, hogy egyre kevesebb az olyan sör, mely nem felel meg a minimális minőségi elvárásoknak sem. Sőt! Valamennyi kategóriában akadtak kiemelkedő sörök így nehezítve meg az ötven(!) zsűriző munkáját. A bírálók egyébként valamennyien előzetes oktatáson vettek részt, hogy a nemzetközi versenyeken is rendszeresített BJCP  kritériumai szerint tudják a söröket osztályozni.

Bajkai Tibor savanyított söre aranyat ért
©

Miközben a zsűri tagjai fáradságos önfeláldozással minősítették a söröket, az érdeklődő közönség számára is nyílt lehetőség, hogy kóstolóval győződhessen meg róla, az első bizonytalan próbálkozások óta nagy előrelépés történt a házi –a valóban otthon, a konyhában, a fürdőszobában vagy a garázsban – főzött sörök minőségében. A Tűzoltó utcában felbukkanó turistazsákos alakok sem a Normafát tévesztették össze a Belső-Ferencvárossal, hanem lelkes sörfőzők voltak, így hozván kínálásra saját főzésű házi söreiket.

A féltékenységnek és a szakmai irigységnek nyomaival sem találkozott a tudósító. Sokkal inkább a tapasztalatok önzetlen megosztása, a szakma fogásainak megbeszélése, a tapasztalatcsere volt jellemző. A házi – ebben az esetben a kézműves jelző is jogos – sörfőzés miközben egyre inkább levetkőzi gyermekbetegségeit, minden felhalmozódó szakismeret mellett is megőrzi a laikusság báját, művelői nem lépnek ki a „háziipar kereteiből”, csak elenyésző kisebbségük főzeti meg sikeres receptjét egy sörfőzdében, hanem megmarad amatőrnek. Olyannak, aki szabadon szárnyaló képzelettel, nem ritkán izgalmasabban főz, mint a szigorúbb előírások foglyaként, sok professzionális sörmester. Nem véletlen hát, hogy a remek hangulatú sörverseny végén jó ismerősként köszöntek el egymástól a résztvevők: Jövőre, veletek, ugyanitt!

A kategóriák és a győztesek:

Bécsi Ászok : Arany: Merkl Norbert - Dunavíz II.
Kölsch: Arany: Pleva Gábor - Kölni Kakas
Ír Vörös: Arany: Závodszky gergő - RÖS
Russian Imperial Stout: Arany: Bába Ákos - Fekete Szakáll
American IPA: Arany - Sajgó Álmos - IPA 11
Belga Erős Ale: Arany: Závodszky Gergő - Ejnye Ottó
Savanyított sör: Arany: Bajkai Tibor - Oud Rosita

Gerilla:

Arany: Schindler József - One Night: Seduction
Ezüst: Hara'Punk - Monkey Funky Yeah
Bronz: Schindler József - Zodiak IPA