szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az ország Buda várában ünnepli a bort, addig a szekszárdiak a saját városukban, a Béla király téren is fesztiváloznak. Hagyományosan mindig szeptember harmadik hétvégéjén: Szekszárdi Szüreti Napok.

A szeptember 17-én kezdődő szüreti fesztivál négy napja alatt a borvidék 41 picészete kínálja válogatott borait a Borudvarban: kiváló alkalom ez a kóstolásra, legyen szó az Év Bortermelőiről, Vida Péterről és Dúzsi Tamásról, vagy olyan tekintélyes termelőkről, mint Mészáros Pál, Heimann Zoltán, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, az újgenerációs Lajvérről vagy Bodriról, és a borvidéket meghatározó többi pincéről. Egyre több termelő bora kerül az új Szekszárd-palackba – érdemes megkóstolni ezeket a kadarkákat, kékfrankosokat , bikavéreket, mert a szándék szerint ezek a borok hűen képviselik a jellegzetes szekszárdi fajtákat és termőterületeket. A borokhoz a helybeli éttermek kínálnak tájjellegű ételeket.

©

A fesztivál leglátványosabb programja a szombat délutáni szüreti felvonulás; a menetben megjelennek a szüreti hagyományok, színpompás népviseletek, néptáncegyüttesek is. A felvonulás után választják meg a Béla király téri színpadon a Szüret Táncos Párját , akik a következő évben a rendezvény arcai lesznek.

A Borudvaron kívül is számos érdekes program várja a látogatókat: hagyományőrző kézműves vásár, boroscímke-, fotó- és autókiállítás, borszeminárium, borrendi avatás,  és esti koncertek többek között a Csík zenekarral, Rúzsa Magdival, a Kiscsillaggal.

Megjegyzés: a 24. Budavári Borfesztiválon szeptember 9-13. között  az Oroszlános udvar Szekszárdi Pincesorán 11 termelő borait kóstolhatják az érdeklődők ( Lajvér, Takler, Szeleshát, Bodri, Ferger-Módos, Tüske, Eszterbauer, Schieber, Dúzsi, Fekete, Mészáros). 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok, és nem partnerek a rendezésben

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó