szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától vasárnap estig tart a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol 21 főzde több mint négyszázféle párlattal mutatkozik be. A fesztivál vendégpárlata idén ősszel a gin.

 

 

 

Facebook

Most egy helyütt találhatjuk az ország legjobb pálinkaházait, manufaktúráit. Végigkóstolhatjuk a békési, a gyulai, a tarpai gyümölcspálinkákat épp úgy, mint a szekszárdi, somlói, villányi vagy éppen visegrádi különlegességeket. Akik nem "egyszerűen" csak poharazni akarnak, hanem kicsit jobban megismerni a pálinkák világát, azok szakavatott vezetőkkel, 10-15 fős csoportokban ismerkedhetnek egy-egy tájegység jellegzetességeivel. A „Csajos” túrát a lágyabb, behízelgőbb párlatok fogyasztóinak ajánlják a szervezők. Az Üt meg hat” pedig a férfiasabb, erőteljesebb vonalon vezeti a pálinkakedvelőket..

Ha már eleget kóstoltunk, akár a saját pálinkánkat is haza vihetjük a fesztiválról: részt vehetünk blendelő kurzuson, ahol magunk készíthetünk négyféle szilvapálinkából házasított pálinkát. A nem mindennapi "vásárfiát" 2,5 decis  névre szóló, saját címkés palackban kapjuk meg (a program előzetes regisztrációhoz kötött).

A fesztivál természetesen a kolbászokról is szól, amit többek között a Pörc, a Csodaszarvas és a Szarvasi kolbászos szavatol, kerülnek mellé kézműves sajtok, sonkák, szalámik, grillételek, pálinkás édességek is.

 A zenei aláfestésről a Jónás Vera Experiment, Stahl Barbi és Havai Gábor, Szabó Balázs bandája és mások gondoskodnak.

A részletes program és minden információ: itt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Hozzávalók:8 db babapiskóta (de mi sütöttünk egy 4 tojásost), 7,5 cl ZUGFŐZDE alma vagy birs pálinka,2 dl almalé, 250 g mascarpone sajt, 1 tasak vanilincukor, 150 ml tejszín, 3 alma, 1/2 citrom leve, 5 dkg vaj, 100 g cukor, fahéj, 10 dkg pirított dió

Elkészítés: a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük. Az almát meghámozzuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, megöntözzük citromlével. A vajat felmelegítjük egy lábasban, hozzákeverjük a cukrot, kissé felolvasztjuk, majd beletesszük a kockákra vágott almát, megszórjuk fahéjjal és megpároljuk. Kihűtjük. Köben a mascarpone sajtot összekeverjük a vanilincukorral, 1 dl almalével és a felvert 150 ml tejszínnel óvaosan összeforgatjuk. A babapiskótát (vagy a frissen készített piskótalapot) darabokra törjük és meglocsljuk az almapálinka és maradék almalé keverékkel. Ezután csinos kelyhekbe rétegezzük a pálinkás piskótát, a mascarpone krémet, a párolt almát és a pirított diót. Ha a kehely mérete megengedi több réteget is készítünk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!