szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától vasárnap estig tart a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol 21 főzde több mint négyszázféle párlattal mutatkozik be. A fesztivál vendégpárlata idén ősszel a gin.

 

 

 

©

Most egy helyütt találhatjuk az ország legjobb pálinkaházait, manufaktúráit. Végigkóstolhatjuk a békési, a gyulai, a tarpai gyümölcspálinkákat épp úgy, mint a szekszárdi, somlói, villányi vagy éppen visegrádi különlegességeket. Akik nem "egyszerűen" csak poharazni akarnak, hanem kicsit jobban megismerni a pálinkák világát, azok szakavatott vezetőkkel, 10-15 fős csoportokban ismerkedhetnek egy-egy tájegység jellegzetességeivel. A „Csajos” túrát a lágyabb, behízelgőbb párlatok fogyasztóinak ajánlják a szervezők. Az Üt meg hat” pedig a férfiasabb, erőteljesebb vonalon vezeti a pálinkakedvelőket..

Ha már eleget kóstoltunk, akár a saját pálinkánkat is haza vihetjük a fesztiválról: részt vehetünk blendelő kurzuson, ahol magunk készíthetünk négyféle szilvapálinkából házasított pálinkát. A nem mindennapi "vásárfiát" 2,5 decis  névre szóló, saját címkés palackban kapjuk meg (a program előzetes regisztrációhoz kötött).

A fesztivál természetesen a kolbászokról is szól, amit többek között a Pörc, a Csodaszarvas és a Szarvasi kolbászos szavatol, kerülnek mellé kézműves sajtok, sonkák, szalámik, grillételek, pálinkás édességek is.

 A zenei aláfestésről a Jónás Vera Experiment, Stahl Barbi és Havai Gábor, Szabó Balázs bandája és mások gondoskodnak.

A részletes program és minden információ: itt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Hozzávalók:8 db babapiskóta (de mi sütöttünk egy 4 tojásost), 7,5 cl ZUGFŐZDE alma vagy birs pálinka,2 dl almalé, 250 g mascarpone sajt, 1 tasak vanilincukor, 150 ml tejszín, 3 alma, 1/2 citrom leve, 5 dkg vaj, 100 g cukor, fahéj, 10 dkg pirított dió

Elkészítés: a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük. Az almát meghámozzuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, megöntözzük citromlével. A vajat felmelegítjük egy lábasban, hozzákeverjük a cukrot, kissé felolvasztjuk, majd beletesszük a kockákra vágott almát, megszórjuk fahéjjal és megpároljuk. Kihűtjük. Köben a mascarpone sajtot összekeverjük a vanilincukorral, 1 dl almalével és a felvert 150 ml tejszínnel óvaosan összeforgatjuk. A babapiskótát (vagy a frissen készített piskótalapot) darabokra törjük és meglocsljuk az almapálinka és maradék almalé keverékkel. Ezután csinos kelyhekbe rétegezzük a pálinkás piskótát, a mascarpone krémet, a párolt almát és a pirított diót. Ha a kehely mérete megengedi több réteget is készítünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

„Én dolgozom. Ameddig lehet és valaki fel nem jelent”

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál