szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Az égi-paradicsomi ajándéknak tekinthető alma a történelem kezdete óta töretlen népszerűségnek örvend, noha ma sem szerepel bulvárlapokban, nem keringenek róla hűtlenségi pletykák és nem fordít nagyobb figyelmet a pr-ra sem. Viszont mindig kéznél van.

Ennek a népszerűségnek az árnyékában húzodik meg a borostás birsalma, amely ugyanúgy a fényes múltú rózsafélék családjába tartozik, akárcsak csillogó arcú, sima képű rokona, az alma. A birsnek nem tett jót a 20. századi kulináris tömegvisszafejlődés: a befőzések korában az egyik legkedveltebb téli édesség volt, de a kompót ma már megmosolyogtatja az ifjabb nemzedékeket, úgy gondolnak rá, mint holmi naftalinszagú, molyrágta szalonkabátra. A birsalma bájos esetlenséggel mozog a konyhaművészetben, holott annál többre lenne hivatott, mint hogy egyszerűen birsalmasajtként végezze, ha egyáltalán felhasználásra kerül.

Tóth Sándor

A most következő receptben az a vélekedés foglaltatik benne, hogy időkön, generációkon és trendeken átnyúlva egymás mellé ültethetünk avittnak hitt és übersikkes elemeket, hogy azok aztán jóbarátságba öleljék egymást. A birs jól illik az üzletasszonyok uzsonnájává vált zöldalmához – mindkét gyümölcs fanyar vonulatot képvisel –, és párosukhoz ügyesen csatlakozik be a ciderből, azaz almaborból főzött mártás. A cidert éppolyan kevéssé használjuk, mint a birsalmát, de míg az utóbbit azért, mert kezdjük elfelejteni, az előbbit azért, mert még meg sem ismertük. Ezen pedig ideje változtatni.  


Recept

A karamellizált birsalmához:

30 dkg birsalmabefőtt

1 evőkanál vaj

2-3 dkg cukor

A tésztához:

3 tojás

6 dkg cukor

2-3 zöldalma

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

10 dkg liszt

2 dkg olvasztott vaj

A cider-öntethez:

3 dl cider

2 dl tejszín

2 kiskanál kukoricakeményítő

1 dkg puha vaj

1 zacskó bourbon-vaníliás cukor

1. A birsalma-darabokat vegyük ki a levéből, és szeleteljük fel. Egy sütőbe is tehető serpenyőben olvasszuk fel a vajat és karamellizáljuk rajta halványbarnára a cukrot. Tegyük hozzá a birsszeleteket, forgassuk össze, hogy a megbarnult, folyós cukor mindenhol bevonja. Egyenletesen oszlasuk el a serpenyőben, majd vegyük le az edényt a tűzről. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.


2. Egy lábasban forrósítsunk fel kevés vizet, és ha már csöndesen gőzölög, tegyünk rá egy fém keverőtálat – az alja ne érjen a vízbe –, és elektromos habverővel verjük fel benne a három tojást a cukorral, míg habos lesz és térfogata a három-négyszeresére duzzad. Ezzel a módszerrel a cukor jobban felolvad és elvegyül, a habos állag miatt pedig könnyedébb lesz a tészta. Vegyük le a keverőtálat a lábasról, és a habos-cukros tojást verjük még 2-3 percig, amíg kissé kihűl.

3. A lisztet szitáljuk át a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd az olvasztott vajjal együtt óvatosan forgassuk bele a tojáskrémbe. Egy spatulával forgassuk bele a tésztába a lehéjazott, kicsumázott, felkockázott zöldalmákat is, és öntsük a karamellizált birsalmákra. A sütőben 30-35 perc alatt készül el, és 5-10 perc pihentetés után kiborítjuk egy tálra.

4. A cidert (ha az nincs, friss almalevet) forraljuk fel, majd 15 perc alatt főzzük be a felére. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljunk rajta egyet, majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a puha vajjal összegyúrt keményítőt és a vaníliás cukrot. A tortára öntve tálaljuk.

 

,Bónusz:

Birsalmakompót

null

 

 4 kg birsalma

40-50 dkg cukor

2 citrom leve

1 kiskanál citromsav

15 szegfűszeg

5-6 darabka fahéj

1 evőkanál 10%-os ételecet

A birsalmákat meghámozzuk, magházukat kikaparjuk és gerezdekre vágjuk. Mivel hamar megbarnulnak, azonnal citromleves-citromsavas vízbe tesszük. Egy edényben felforralunk kb. 2,5 liter vizet, beleöntjük az ecetet és a vízbe dobjuk a leöblített birsgerezdeket. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, 10 perc alatt félkeményre főzzük, aztán a gyümölcsöt és a fűszereket elosztjuk a fertőtlenített befőttesüvegekben, feltöltjük a főzőlével, lezárjuk, majd újságpapírba és paplanba csavarva dunsztoljuk 24 órán át.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!