szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Bor Akadémia december 4-én délben sajtótájékoztató keretében hirdette ki az Év Bortermelője 2015 cím nyertesét. A díjazottat öt jelölt közül választották ki.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Az  Év Bortermelője az idén Szöllősi Mihály lett a Neszmélyi borvidékről.  

„Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése"- vallja a győztes. 

Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé . Mezőtúron született, nagyszüleinek középparaszti gazdasága volt, így a mezőgazdasághoz, kertészethez való kötődése megalapozott volt. Növényvédelmi mérnökként kezdett dolgozni, munkája része volt a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatának irányítása is. 37 évesen kezdett el saját bort készíteni pusztán kedvtelésből, majd a sikereken felbuzdulva, 13 év múlva megvásárolta családjával a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által épített pincét és elindították a családi vállalkozást. A siker azóta is töretlen: ma már 35 hektáron termelnek kiváló borokat, melyek nemzetközi szinten is eredményesen szerepelnek. Szöllősi rendkívül büszke a családjára, akik nagyban hozzájárulnak a borászat sikereihez. 

Magyar Bor Akadémia

Pincészetének legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, amely a borvidék zászlósbora.   Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárjában: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi az elsők között volt az országban, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is lett az eredménye, hiszen számos díjat, érmet nyert már hazai és  nemzetközi borversenyeken. 

Hat évvel ezelőtt az övé lett az Év Pincészete: „Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé.” 

 S hogy a termelő melyik borát szereti a legjobban? Természetesen mindet:  

   "Mindegyiket másért szeretem. A Sauvignon blanc-t azért, mert iszonyatosan nehéz jól elkészíteni, és mi mégis rendre kiváló eredményeket érünk el vele. A Magnus Cuvée-t azért, mert itthon talán elsőként házasítottam a Sauvignont és a Chardonnayt. A Rosét azért, mert azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. A Melegeshegyet pedig mert az Olaszrizling a szívem csücske.”

 

   

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!