szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Az adventi vásárokban igen kurrens árucikk a mézespuszedli és a mézeskalács. Pár darab celofánzacskóban, színes masni és lehet jó sok száz forintokat kérni érte. Mi meg úgy gondoljuk, jól járunk, mert nincs időnk már karácsonyig piszmogni vele. Pedig lehet könnyen, gyorsan, olcsón otthon is elkészíteni.

Van 45 szabad percük? Mert körülbelül ennyi időre van szükség ahhoz, hogy gyúrjunk, formázzunk, süssünk egy tepsi mézespuszedlit. Előljáróban béleljük is ki a tepsit sütőpapírral, és melegítsük elő 200 fokra a sütőt.

Fogadjunk, hogy így karácsony előtt a legközelebbi boltba - az adventi vasárnapokon amúgy a legtöbb nyitva - se kell leszaladnunk a hozzávalókért, mert ott vannak a polcon, kamrában, hütőben:

50 dkg búzaliszt, 15 dkg vaj (nagyanyáink a régi receptekben zsírt használtak a puszedlihoz), 10 dkg porcukor, 20 dkg méz, 3 tojássárgája, 1 tojásfehérje, csipet só, 2-2 gramm őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér (illetve készen kapható mézeskalács fűszerkeverék), 12,5 gramm szódabikarbóna, mazsola a puszedlik tetejére (opció).

Egy tálban összedolgozzuk a szódabikarbónás, fűszeres  lisztet, egy másikban pedig a mézzel, cukorral, vajjal felvert tojássárgáját.Odaadóan összeforgatjuk őket. Ha remélhetőleg méretes tálat választottunk a száraz hozzávalóknak, akkor abban egyesítsük, egyébként ha egy harmadikat is mosogatni akarunk, akkor előbb a lisztes keveréket lapátoljuk át, aztán hozzá a mézes, tojásost. Pogácsakeménységű tésztát illik kapnunk. Bucit formázunk a tésztából, és 10 percre betesszük a hütőbe. Tudjuk, ketyeg az óra, de még időben vagyunk, mert azért az eddigieket le lehetett tudni kb.negyedóra alatt.

Facebook

A hütőből kivett tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk. Ha nincs ilyesmi otthon, akkor gyúrjunk hengert a tésztából, vágjunk belőle korongokat, formázzuk a tenyerünkben. Ültessük a darabokat az előkészített tepsibe, kenjük be az enyhén felvert tojásfehérjével (nem kell kemény habnak lenni!) és nyomjunk mindegyik közepébe egy mazsolát (nem kötelező). Mehet az előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt kész is van (figyeljük, hogy ne égjen meg).

Hagyjuk kihűlni mielőtt tálra tesszük. Bekapkodhatjuk langyosan is, vagy pár órás nézegetés után, de azért a puszedli akkor jó, ha már állt egy napot. Dobozban pedig karácsonyig is eltartható.

Aréna2000

Megjegyzés: Ha nem elégszünk meg egy tepsi puszedlivel, akkor már a tökéletes mézeskalács  sem jelenthet akadályt, sőt, mézeskalács házikó készítésével is próbálkozhatunk (még bőven van rá idő karácsonyig), és a maradék mézeskalács fűszert  sem kell kidobnunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!