szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izgalmas vasárnapja lesz annak a 11 fiatal szakácsnak, akiket pályázatuk alapján a szakzsűri beválogatott a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének selejtezőjére. December 13-án eldől, kik juthatnak közülük tovább a hazai döntőbe. Meglehet, már köztük van, aki a nemzeti színekben képviselheti Magyarországot a 2016. május 10–11-én Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsversenyen.

Az elődöntő témája egy hal és egy vad étel elkészítése lesz, ami a versenyzők számára október 30-án derült ki. Így szűk hat hét állt rendelkezésükre, hogy e tematika, valamint a szervezők által biztosított fő alapanyagok alapján kidolgozzák a szabályzat szerint 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat.

Magyar tál az idén februári lyoni versenyen
Flickr / Bakcsy Árpád

Az elkészítésre a helyszínen - a Metro Gasztroakadémián - 3 óra 45 perc áll majd rendelkezésükre. A végső ételsor összeállítása során a versenyzőknek törekedniük kell arra, hogy olyan ételeket készítsenek, amelyek akár nemzetközi szinten, a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket. Nem mellesleg elvárás, hogy legyenek szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők, ötletesek. A verseny során külön konyhai zsűri pontozza a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot. Míg az ételek prezentálását, ízharmóniáját, minőségét 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri pontozza.

A 2015-ös világdöntőben a 13. helyen végzett a magyar csapat
Bocuse d'Or

Az elődöntőben minden versenyző egyénileg, a februári döntőn azonban már párosban indul a 4-6 továbbjutó, az utóbbi esetben commis-jukkal (segéd) alkotnak egy csapatot. A vasárnapi versenyt a helyszínen kísérheti figyelemmel az október 18-án megtartott Bocuse utánpótlás szakácsverseny első hat helyezettje, illetve további néhány ígéretes szakácstanuló is, akik potenciális tagjai lehetnek a Bocuse d’Or Europe magyar csapatának a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

A selejtező versenyzőinek névsora: Domján Richárd (Bock Bisztró), Győrffy Árpád (Kollázs), Katona András (12Hay Hill, London), Kovács Attila (Spaletta, Kecskemét), Mizsei János (Mák Bisztró), Molnár Péter Kistücsök, Balatonszemes), Pohner Ádám (Olimpia), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Sipos András (NU Bisztró), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem, Székesfehérvár).

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!