szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik vendég vega? Ne essünk pánikba, mert rántott sajtot biztos eszik. Ennek is meg lehet adni a módját. S ha ráadásul még nem antialkoholista, akkor a körettel is okozhatunk kellemes ünnepi meglepetést.

 

 

Az  ünnepélyességet megadja, ha úgy készítünk el egy ételt, ahogy a hétköznapokon nem. Például - bevallhatjuk, nem is kell vegának lenni hozzá, hogy szeressük - a rántott sajtot. Egy darab sajt csak van otthon, krumpli biztosan. Dió is akadhat, és valószínűleg egy palack vörösbor is készleten van. Ha még szilvabefőtt és sütőtök is van a spájzban, akkor heuréka. De ha utóbbiak nincsenek, akkor is meg tudjuk adni a módját.

okoskonyha.hu

RÁNTOTT SAJTKOCKÁK DIÓS PANÍRBAN, VÖRÖSBOROS SZILVÁVAL, SÜTŐTÖKÖS–ROZMARINGOS KRUMPLIPÜRÉVEL

4 személyre:

40 dkg keményebb sajt (ha többféle van, akkor a füstöltet válasszuk)

finomliszt

3 tojás

panírmorzsa

5 dkg őrölt dió

A vörösboros szilvához:

30dkg szilvakompót, kimagozva, lecsepegtetve

2 dl vörösbor

1 rúd egész fahéj

1 narancs leve

2 csipet őrölt gyömbér

A burgonyapüréhez:

40 dkg burgonya

25 dkg sült sütőtök

csipet frissen reszelt szerecsendió

 2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál friss rozmaringlevél

1,5 dl tej

5 dkg vaj

Elkészítés: 

A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk és puhára főzzük. A sütőtököt cikkekre vágjuk és a sütőben puhára sütjük. Ha megpuhultak, akkor a burgonyát összetörjük krumplinyomóval, és összekeverjük a vajjal és a forró tejjel. A sütőtök húsát lehúzzuk a héjáról, simára keverjük a burgonyapürével és a fűszerekkel. Habzsákba töltve tetszetős kis halmokat tálalunk.

A lecsepegtetett szilvát egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük, és közepes tűzön felhevítjük. Hozzáadjuk a vörösbort, a narancslevet és a fűszereket. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az egész fahéjat eltávolítjuk.

A sajtot kb. 3x3 cm–es kockára vágjuk. A morzsát összekeverjük a darált dióval, és a szokásos módon (lisztbe, felvert tojásba forgatás) bepanírozzuk, majd forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Kis nyársakra feltűzve a vörösboros szilvával és sütőtökös burgonyapürével tálaljuk.

Megjegyzés: Szilva helyett készíthetjük meggy, cseresznye, áfonya, alma vagy körte kompóttal, befőttel. Helyettesíthetjük a kompótot aszalt gyümölcsökkel. Ha nincs sütőtökünk, akkor is elkészíthetjük a burgonyapürét szerecsendióval, gerezdnyi fokhagymával, rozzmaringgal vagy bazsalikommal, éppenséggel snidlinggel,

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!