szerző:
Tóth Sándor

A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe.

A nemzetközi kulináriát ma is sok tekintetben meghatározó franciáknak úgy látszik elege lett abból, hogy a britek diktálják, illetve szabják meg a mércéjét annak, melyek a vezető, illetve a legjobb éttermei a világnak. Állítólag kevesellték a Restaurant listájára felkerülő francia éttermek számát, és a kialakított sorrendet sem tartották reálisnak.

A brit szaklap az elfogultság kizárása érdekében különböző országokból közel ezer tekintélyes éttermi szakember, séf, újságíró és élelmiszer-szakértő értékelése, előzetes szavazatai alapján alakítja ki éttermi toplistáit (The World’s 10, 50, 100 Best Restaurants) immár 14 éve, 2002 óta. Készülnek más éttermi összeállítások is, például a TripAdvisor a világ legnagyobb utazási közösségi és értékelő weboldala által, de a legelfogadottabb a gasztronómia területén a Restaurant magaziné.

Most először készült olyan új rangsor a világ vendéglátóhelyeiről, a neve egyszerűen így hangzik, La Liste, amely felveszi a versenyt, és alternatívája lehet az eddigi leghangsúlyosabb britnek. A létrehozója és kidolgozója a Francia Külügyminisztérium Turisztikai Tanácsa. A szintén objektívnek vallott rangsor A világ legjobb ezer étterme elnevezéssel összegzi mintegy 200 nemzetközi gasztronómiai útmutató értékelését; az érintett legnagyobb közösségi oldalakon, mint a TripAdvisor, a Yelp, L’Internaute közzétett felhasználói véleményeket, a gourmet blogok és a legfőbb nemzeti és helyi publikációs források szakújságírói által megfogalmazott értékítéleteket. A nagy ívű, nyilván jelentős munkával elkészült La Liste finanszírozási költsége 329 ezer euró volt – a The New York Times szerint –,  tucatnyi támogató szponzorálásával, köztük a főpartnerek a Nestlé és a Moët Hennessy.

A Restaurant Magazine és a Francia Külügyminisztérium Turisztikai Tanácsa által kibocsátott éttermi ranglisták mélyebb összehasonlítását kerülve, ide kívánkozik néhány elkerülhetetlen észrevétel. A brit listán többször is a világ legjobb éttermeként rangsorolt három Michelin-csillagos spanyol/katalán gironai El Celler de Can Roca a franciáknál a hatodik helyre került. A La Liste-t vezető svájci crissieri, szintén három Michelin-csillagos Restaurant de l’Hotel de Ville a brit gasztronómiai magazin top-100-ban sem szerepel. Igaz, érdekes az is, hogy náluk meg nincsenek éllovasok a franciák közül. Míg a franciák listáján mindjárt a 4. helyen a párizsi Guy Savoy, a 8. helyen a Roanne-i Maison Troisgros és 9. helyen a Fontjoncouse-i Auberge du Vieux Puits. Egyébként a két lista top-10-e teljesen eltér, kivéve, hogy a már említett El Celler de Can Roca szerepel mind a kettőn, igaz jelentős helyezési eltéréssel.

A világ legjobb 1000 éttermének La Liste ranglistáján 48 ország szerepel, ebből Japán 126, Franciaország 118, az USA 101 vendéglátóhellyel vezeti az  élbolyt, míg őket követő Kína 69, Spanyolország 59, Olaszország és Németország 50-50 étteremmel került be. A hét országra jutó éttermek száma az 1000-ből 573, míg a többség, 41 ország 427 helyezésen osztozik.

Az új éttermi világrangsort tüzetesen végigtanulmányozva nem kis örömünkre szolgált, hogy magyarokat, pontosabban budapesti éttermeket is találtunk benne, mindegyiket az 1000-es lista utolsó negyedében. A 778. helyen az Onyx, a 856. a Costes , a 998. a Tanti étterem – csak emlékeztetőül, mindegyik egy Michelin-csillagos – 964. a Babel Budapest,  és 971. a Csalogány 26.

A Costes és még négy magyar a világranglistán
©

A La Liste 1000 első top-10-e:

1.Restaurant de l’Hotel de Ville (Svájc), 2. Per Se (USA), 3. Kyo Aji (Japán), 4. Guy Savoy (Franciaország), 5. Schauenstein (Svájc), 6. El Celler de Can Roca (Spanyolország), 7. Kyubei (Japán), 8. Troisgros (Franciaország), 9. Auberge du Vieux Puits (Franciaország), 10. Joël Robuchon (Japán)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól