szerző:
-t-
Tetszett a cikk?

Túl a kiváló tavalyi nedű kóstolgatásán, főként a borászok, de sokan mások is már a 2016-os év szőlőtermésének esélyeit fontolgatják a változékony januári időjárás függvényében. A mátrai borász, Molnár Gábor optimista, a fagyos napokat követő enyhébb időjárás után is jó borokat remél ebben az esztendőben

Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg – fogalmazott néhány napja a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki a Mátrai Borvidéken, Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt.

A többféle borával sikeres, abasári olaszrizlingjével pedig a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett (2012), és vele a Nemzeti Borkiválóság Programban egyedüli mátrai borként 4 csillagot (2014), a Magyar Bormustrán aranyérmet (2015) elért szakember szerint egyelőre nem kell félteni a 2016-os borokat. Kivéve, ha a tél hátralevő részében a hőmérő higanyszála tartósan mínusz 15 fok alá süllyedne.

Molnár Gábor
©
A hirtelen jött január végi napsütés és enyhébb időjárás sem jelenthet tragédiát, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható. Néhány évvel ezelőtt, 2011-ben éppen ez történt a Mátrában, akkor a fagyra kifejezetten érzékeny muskotály a szokásos hektáronkénti száz mázsa helyett mindössze 15-20 q termést hozott.

Az időjárásnak köszönhetően a borászok akár még némi pluszjövedelemre is szert tehetnek, ugyanis – ha így mennek tovább a dolgok – kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, sőt akár a permetezésen is lehet spórolni. A hidegebb időben ugyanis csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovarkártevők jelenléte is. Persze, ehhez kell a kedvező tavasz is. Ideális esetben lesz elegendő eső, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevők számára kedvező pára kialakulását.

A többgenerációs szőlőtermelő mátrai borász prognózisa minden hegyvidéki termőhelyre, nemcsak szűkebb pátriájára, Abasárra vonatkozik. A jelenlegi idő egyformán jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján, de akár Villányban is.

Az okos borász a mostani időt hatékonyan használja ki. A nagyobb területtel rendelkező pincék, mint a Molnár és Fiai is, már januárban elkezdték a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek, miközben folyamatosan vizsgálják, milyen „kondiban” van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén. Ha jól végzik a munkájukat, akkor a magyar borok eddigi nemzetközi diadalmenete a 2016-os szüretből származó borokkal is tovább folytatódhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Oroszországban állítólag elkészült az első Covid-orrspré – az áttörés azonban még közel sem teljes

Oroszországban állítólag elkészült az első Covid-orrspré – az áttörés azonban még közel sem teljes