szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szik Mátyás sorozatban harmadszor nyerte el a bajnoki címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.

 A bajnokságot ebben az esztendőben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a nagykörúti Corinthia Hotelben. A Magyar Sommelier Szövetség (MaSoSz) által rendezett bajnokság célja ezúttal is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése volt a magyarországi sommelier szakmában dolgozóknak. 

Újra bajnok
©

A verseny zártkörű középdöntővel kezdődött: a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd bort dekantáltak és mutattak be szóban egy választott idegen nyelven.

Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elért három versenyző jutott a délutáni nyilvános döntőbe.

A versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség előtt mérték össze tudásuka. A pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt egy meglepetés feladat zárta: egy magnum palackos pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük.

Magyarország Sommelier Bajnoka idén is Szik Mátyás lett, aki a Kollázs Four Seasons színeiben versenyzett. A második helyen Angerman László (Onyx), míg a harmadikon Tüü Péter (Alabárdos) végzett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!