szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyuszi mindjárt betoppan, és gyanítjuk, hogy édesszájú. A répatorta helyett, mellett biztos örül egy mutatós gyümölcsös pitének, amibe belebújtatunk pár almát.

Tökéletes sorozatunk vendégszereplője Anna Olson a politologus-szociológusból lett kanadai "csodacukrász", akinek március 22-én indul kéthónapos sütős sorozata a Food Network tévécsatornán. Persze, hogy az első adásokban a húsvétot célozza meg, de lesz minden, briós, fánk, rétes, kuglóf, tortahegyek. 

A mostani recept egy halmozottan almás, kétrétegű, kerek pite. Olyan részletes, alapos leírást kaptunk, hogy a sütésben kevésbé gyakorlottak is bátran nekiállhatnak. Feltéve, ha rászánnak az előkészítést, a tészta pihentetését, a sütési időt beszámítva bő két órát az életükből, a várható elsöprő siker reményében.

FoodNetwork

Hozzávalók 

(1 db 22 cm átmérőjű pitéhez)

  A tésztához:

 2 ½ bögre finomliszt

1 evőkanál kristálycukor

1 teáskanál só

3 evőkanál növényi olaj

1 bögre sótlan vaj, kockákra vágva (ne legyen jéghideg)

¼ bögre hideg víz

2 teáskanál ecet vagy citromlé

A töltelékhez:

6 bögre hámozott almaszelet (többféle almából: pl. Gála, Golden, Jonathán, Jonagold, stb. ), azaz körülbelül 5 db közepes alma

1 evőkanál friss citromlé

½ bögre kristálycukor

1/3 bögre barnacukor, finoman lenyomkodva

1 teáskanál őrölt fahéj

¼ teáskanál őrölt szegfűbors

¼ teáskanál reszelt szerecsendió

2 evőkanál zabpehely

2 evőkanál sótlan vaj

1 egész tojás 2 evőkanál vízzel elkeverve, a pite megkenéséhez

cukor és fahéj a pite tetejének megszórásához

 Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük és hozzáadjuk az olajat. Kézi tésztakeverővel, elektromos mixerrel vagy tészatakeverő lapáttal ellátott konyhai robotgéppel addig keverjük, míg egyenletesen morzsás állagot kapunk.

Beletesszük a kockákra vágott vajat, amivel a tésztát addig keverjük, amíg nagyjából összeáll, de kisebb vajdarabkák még látszanak. A vizet és az ecetet (vagy a citromlevet) összekeverjük, és a lisztes keverékre öntjük, majd jól eldolgozzuk. A tésztából két korongot formázunk, frissentartó fóliával beborítjuk, és hűtöszekrényben legalább egy órán keresztül hűtjük.

(A tésztát sütés előtt hűtve 2 napig tárolhatjuk. Jól tűri a fagyasztást, így 3 hónapig is tárolható.)

Amíg a hütőszekrényben tölti 60 perces pihenőjét a tészta, elkészítjük a tölteléket, közben a sütőt 200°C-ra elmelegítjük. 

Az almaszeleteket leöntjük a citromlével. Az almák felét serpenyőben vagy lábasban közepes lángon pároljuk, míg az alma levet ereszt és megpuhul, azaz körülbelül 10 percig. Lyukas kiszedővel kiemeljük az almaszeleteket a serpenyőböl, és a nyers almaszeletekkel összekeverjük, hogy lehűljön.

Egy előkészítő edényben összekeverjük a kristálycukrot, a barnacukrot, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, majd az almaszeletekhez adjuk.

Most már jöhet a sütés! 

A nyújtás előtt 15-30 perccel elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből. Liszttel enyhén meghintett felületen az első tésztakorongot kerekre nyújtjuk úgy, hogy a vastagsága ne legyen több, mint 1,5 centi. Egy 22 centiméter átmérőjű pitesütő formát kilisztezünk, a tésztával kibéleljük. A tészta alját zabpehellyel megszórjuk (ez majd segít felitatni a gyümölcsből kifolyó felesleges levet). Az almatölteléket belekanalazzuk, a tetejére vajdarabkákat rakosgatunk. A másik tésztakorongot az előzőhöz hasonlóan ugyanakkora vastagságúra kinyújtjuk, és az almák tetejére helyezzük. A tészta két rétegét összenyomkodjuk. A szélekbe ujjunkkal mélyedéseket nyomunk, hogy bordázott legyen. A tészta tetejét tojás-víz keverékkel megkenjük. Egy kevés cukrot fahéjjal kikeverünk és a pite tetejét megszórjuk vele. Ollóval/késsel a pite tetejénkis  nyílásokat ejtünk, hogy sütés közben a gőz el tudjon szökni.

A pitét sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10 percig 200°C-on sütjük. Majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentjük, és a pitét további 40-50 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék bugyog. A pitét szeletelés előtt legalább 2 órát hűlni hagyjuk.

Megjegyzés: Ha a kétrétegű almáspite helyett egy "kalap" nélkülit sütnénk, akkor itt egy másik recept  saját házunk tájáról. 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!