szerző:
MTI

A nagy nyugat-európai részvénypiacok csütörtök reggel újabb rekordokat értek el egyes jó vállalati eredmények miatt, valamint a Wall Street és a távol-keleti tőzsdék teljesítményétől kapott ösztönzésre is, de az első óra vége felé csökkent a lelkesedés, kiigazítás következett.

Az Alcatel 6,4 százalékkal, míg a Deutsche Bank 0,6 százalékkal drágult jó eredmény-beszámolója nyomán. A fémárak újabb rekordra drágulása 1,7 százalékkal emelte a bányavállalatok közül a BHP Billiton árát, és 1,2 százalékkal a Rio Tintóét, annak ellenére, hogy a Rio Tinto tavalyi eredményei elmaradtak a várttól.

A Royal Dutch/Shell 1,6 százalékot vesztett, mert a negyedik negyedévben romlottak az eredményei.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,2 százalékkal 1336,1 pontra emelkedett csütörtök reggel, ez a legújabb csúcsa 2001. augusztus eleje óta. Tavaly 22,6 százalékkal emelkedett, öt éven belül a legnagyobb mértékben.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,6 pontos veszteséggel nyitott csütörtökön, és nyitás után háromnegyed órával 5,7 pontos, azaz 0,10 százalékos veszteségnél járt. Az FTSE-100 szerdán 5801,6 ponton zárt, 41,3 pontos, azaz 0,72 százalékos nyereséggel, 3,25 százalékkal magasabban, mint az év végén.

A frankfurti irányadó mutató, a DAX-30 több mint 19 pontos nyereséggel indult, és nyitás után háromnegyed órával 14,37 pontos, azaz 0,25 százalékos nyereségnél tartott. Szerdán 52,38 pontos, azaz 0,92 százalékos nyereséggel 5726,53 ponton végzett, 5,88 százalékkal az év végi záróértéke fölött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Lejtőn a nyugat-európai tőzsdék

A nagy nyugat-európai részvénypiacok pénteken lejtőre kerültek, követve a csütörtöki New York-i irányzatot, mert a befektetők számos vezető részvényt túlértékeltnek tartanak, a France Télécom csütörtöki profitfigyelmeztetése nyomán.

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Karácsony főpolgármesterként leállítaná a Liget Projektet

Karácsony főpolgármesterként leállítaná a Liget Projektet

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Új mobil, teljesen ingyen? - 7+1 tipp a megújuláshoz

Új mobil, teljesen ingyen? - 7+1 tipp a megújuláshoz