szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb csúcsra emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet euróövezeti átfogó hangulatmutatója a harmadik negyedévre: az index 106,5 pont lett a második negyedévi 102,3 pont, és az első negyedévi 101,3 után.

A mutató már a második negyedévben kétéves csúcsot ért el, s előtte is folyamatosan emelkedett, gyakorlatilag 2009 első negyedéve óta, mindamellett a konjunkturális barométer még elmarad a hosszú távú átlagtól.   

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója is érezhetően javult − 78,3 pontról 109,1 pontra −, de az átlag nagy eltéréseket takar: a felmérés szerint csak Ausztriában, Németországban és Szlovákiában ítélte jónak a jelenlegi gazdasági helyzetet a közel 300 megkérdezett szakember. A válsággal küzdő Portugáliában, Írországban, Spanyolországban és Görögországban kifejezetten rossznak látják a gazdaság állapotát.

A következő félévre vonatkozó kilátásokat is meglehetősen sötéten látják a spanyolok és a görögök, a többi euróövezeti ország elemzői pozitívan nyilatkoztak, de nem annyira, mint korábban: a várakozásokat jelző mutató 104,9 pont lett a harmadik negyedévben, míg a másodikban 116,4, az elsőben 118,0 pont volt ez az alindex.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ifo: a vártnál rosszabb az üzleti hangulat Németországban

A vártnál rosszabbul alakult az üzleti hangulat februárban Németországban. Az Ifo gazdaságkutató intézet kedden ismertetett adatai szerint az általános üzleti hangulatot tükröző fő index 95,2 pontra csökkent. Az elemzők az átfogó hangulatmutatót 96,4 pontra várták a januári 95,8 pontot követően.

MTI Gazdaság

Ifo: kétéves csúcson a világgazdasági barométer

Két éves csúcsra emelkedett a világgazdasági barométer az idei első negyedévben: a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerint a következő fél év gazdasági kilátásaira vonatkozó mutató 99,5 pontra javult az előző negyedévi 91,4 pontról.