Tetszett a cikk?

A hazai mobil távközlés legizgalmasabb kérdése, hogy milyen hatásai lesznek a számhordozhatóságnak. A hírközlési törvény májustól kötelezi a mobilszolgáltatókat ennek bevezetésére. Ki lesz a nyertese, és ki fog veszíteni rajta – a TNS Hungary Kft. legfrissebb felmérésében erre is kereste a választ.

Május elsejétől a telefonszám valóban az előfizető tulajdona lesz. Ám a látszólag magas érdeklődés ellenére a számhordozhatóság lehetősége szinte észrevehetetlen mértékben befolyásolja majd a mobilpiacot. A várakozások szerint az elvándorló ügyfelek aránya alig néhány százalékra tehető. A rendkívül alacsony váltási arány az ügyfelek jelenlegi szolgáltatójukkal való igen magas elégedettségi szinttel magyarázható.

A hordozhatóságra épített telefonálást elsősorban a tizenöt-huszonkilenc évesekre érdemes építeni, közülük kerülhet ki az a kevés számú ügyfél, aki viszonylag könnyen átcsábítható – derül ki az elemzésből. Az 1500 felnőttet megkérdező felmérés szerint az ügyfelek három csoportba sorolhatók: legjobban kötődőtől a legkevésbé kötődőkig. Így az egyik csoportnál visszatartó erő a jelenlegi szolgáltatóval való maximális elégedettség, míg a többinél a versenytárs szolgáltatók vonzereje okozott némi bizonytalanságot.

A felmérés érdekességeként említhető, hogy minél jobban tudatosult a válaszadóban a szabad választás lehetősége, annál kevésbé kötődik saját szolgáltatójához. A józanész azt diktálja, hogy a számhordozhatóság ismerete szükségszerűen okoz valamilyen különbséget a váltási hajlandóságban még akkor is, ha az adott szolgáltatóval mindenképpen elégedett. Egyszerűen csak azért, mert mindig vannak olyan emberek, akik függetlenül egyéb körülményektől, szeretik az új lehetőségeket.

A Pannon GSM, a Westel és a Vodafone közül az utolsó ügyfélbázisa tűnik a legstabilabbnak. Ugyanis míg a legfiatalabb szolgáltató jelenlegi ügyfélkörében az elkötelezettek aránya 91 százalék, a Westelnél ugyanezek aránya 86 százalék, s ettől mindössze egy százalákkal marad el a Pannon GSM, a 85 százalékos biztos ügyfélkörével. Ebből is látható, hogy az átcsábítható ügyfelek aránya igen kevés. A várható váltásokat a jelenleg legkisebb előfizetői számmal rendelkező szolgáltató sem fogja észlelni – derül ki az elemzésből.

A rendelet szerint a váltás költségeit az új szolgáltatónak kell állnia, a hordozhatóság az ügyfelek számára díjmentes, akár kártyás, akár számlás díjcsomagot választókról legyen szó. Így rövid távon mindenképpen a szolgáltatók lesznek a vesztesek, hiszen jelentős összegeket költenek a technikai feltételek megteremtésére. Eközben – ha a váltani akaró ügyfelek mind egy szolgáltatóhoz igazolna is át – a jelenlegi előfizetői szám mellett egyik szolgáltató sem érezné meg a váltást.

A legfrissebb adatok szerint a három mobilszolgáltatónak összesen több mint nyolcmillió előfizetője van. A vizsgált időszakban a Vodafone piaci részesedése az előfizetésekből 17,04 százalékot, a Westel Mobilé 47,59 százalékot, míg a Pannon GSM részesedése 35,36 százalékot tett ki.

Bizonyos kötöttséget jelent a számhordozásban az, hogy a társaságok ügyfeleinek zöme akciós készülékeket vásárol, amelyek kártyafüggők, tehát nem használhatók más szolgáltatók SIM-kártyáival. Ugyanis a számhordozás a SIM-kártya cseréjével jár. A készülékek legális kikódolása viszont többe kerülhet, mint egy új telefon. A Pannonnál például 12 500 forintért végzik el a műveletet. A Westelnél a havidíjasoknak tízezer, a dominósoknak pedig húszezer forintot kell fizetni a kikódolásért. A Vodafone-nál csak a havidíjasok készülékeit kódolják ki, a szerződés lejárta előtt hatvanezer forintért, utána viszont ennek harmadáért.

Akit komolyan foglalkoztat a váltás gondolata, az már most regisztráltathatja magát. A Westel erre a célra weboldalt tart fenn, míg a Pannonnál rövid szöveges üzenetben kérheti a váltást az ügyfél. A Vodafone az interneten és telefonon is toborozza az előfizetőket.

Mivel a hívószámok már nem a szolgáltatót, hanem csakis az előfizetőt azonosítják, előzetes tájékozódás nélkül nem lehetünk biztosak, hogy melyik hálózatba telefonálunk. Ezért ésszerű döntésnek tűnik az egységes percdíjat kínáló tarifacsomag választása, mert nem tesznek különbséget a különböző hálózatokba irányuló hívások között - mondta Ove Fredheim, a Pannon GSM vezérigazgatója.

Az Európai Unióban eddig tizenkét tagországban vezették be a mobilszámok hordozhatóságát, országonként igencsak eltérő népszerűséggel. Angliában tavaly másfél millióan, Spanyolországban több mint ötszázezren, Hollandiában negyedmillióan használták a szolgáltatást. Finnországban a cégek akcióinak köszönhetően harmincezren váltottak szolgáltatót mindössze két hét alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap