szerző:
MTI

Jogi lépéseket fontolgat hitelrontás miatt a Magyar Sertéstartók Szövetsége ellen a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) - közölte Menczel Lászlóné. A szövetség titkára szerint a húsfeldolgozók hitelét rontó hamis állításokat közöltek a sertéstartók.

A Hússzövetség szerint a sertéstartók érdekképviselete valótlan állítást fogalmazott meg, miszerint a Hollandiát és Belgiumot érintő dioxin-botránnyal kapcsán, dioxinnal fertőzött sertéshús került az országba. A nagy húsfeldolgozók szakmai szervezete tagjai nevében tiltakozik, és határozottan visszautasítja a sajtóban megjelent közlést.

Jankó Ferenc, a Hússzövetség elnöke, a Hungary Meat vezérigazgatója közölte: a magyar húsipari cégek azért kényszerülnek sok esetben élőállat- vagy húsbehozatalra külföldről, hogy termelésüket fenn tudják tartani. Magyarországon ugyanis évek óta egyre kevesebb sertést tartanak, a múlt évben a csökkenés már elérte az egymillió darabot.

A húsfeldolgozók csak úgy tudnak piacon maradni, ha a hiányzó alapanyagot külföldről hozzák be - mutatott rá Jankó Ferenc. Ha ezt nem tennék, az exportpiacok kerülnének veszélybe, illetve a belföldi keresletet sem lehetne teljes mértékben kielégíteni - tette hozzá. 

Román Gyula, a Debreceni Hús Rt. elnöke azt hangsúlyozta, hogy Hollandiában a holland állategészségügyi hatóságok tárták fel azt a tényt, hogy a sertések takarmányába dioxin került. Ezért a holland hatóságok zárolták azokat a sertéstelepeket, amelyek vásároltak a fertőzött takarmányból. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy ezekről a telepekről semmiféle fertőzött termék nem kerülhetett ki, mert minden forgalmat megtiltottak. 

Így Román Gyula szerint nem kerülhetett Hollandiából, illetve Belgiumból fertőzött sertés, sem sertéshús Magyarországra,  azt mind a helyi, mind pedig a magyar állategészségügyi hatóság ellenőrizte. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy az uniós csatlakozást követően a magyar piacon jelentős mértékben megnövekedett a verseny. A különböző kereskedelmi láncok önállóan bonyolítják vásárlásaikat külföldről. Ezen termékek minőségéért a magyar feldolgozók nem felelnek. 

A Hússzövetség tagjai csak azt tudják garantálni, hogy az általuk gyártott és forgalmazott termékek minden tekintetben megfelelnek az állategészségügyi és higiéniai követelményeknek. Így garantált az egészségvédelem és a nyomon követés kritériuma is - hangoztatták. 

A Hússzövetség képviselői szóltak arról, hogy a magyar sertéstartók a jelenlegi magas belföldi sertésár fenntartásában érdekeltek. Ezért több feldolgozó is saját sertéstartó telepek működtetésén, illetve bérhizlaltatáson gondolkodik, vannak olyan cégek, amelyek ezt már be is vezették.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Mit darálnak a parizerbe?

Rémtörténetek és legendák keringenek arról, hogy mi kerül az itthon gyártott párizsiba és virslibe. A húsipari szakemberek azonban egyáltalán nem érzik magukat kínban, amikor a parizerről kell beszélniük. Sőt állítják: minősége ma sokkal jobb, mint tíz évvel ezelőtt.

MTI Itthon

A sertésszövetség nem fogadja el a megállapodást

A Sertésszövetség nem írta alá az agrártárca és a gazdák által megkötött március 13-ai megállapodást, mivel szerintük a gazdák eredeti petíciójában megfogalmazott célokból szinte semmi sem teljesült - jelentette ki kedden Sákán Antal, az érdekképviselet elnöke.

MTI Gazdaság

Demonstrációval fenyegetnek a sertéstartók

Figyelemfelhívó agrárdemonstrációt tart a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma (Magföm) két héten belül Budapest egyik bevezető útján annak érdekében, hogy a szövetség által elfogadhatatlannak tartott agrármegállapodás több ponttal kiegészüljön.

MTI Itthon

Betegen elhullott sertésből lakmároztak Hernádcécén

Betegségben elhullott sertéseket ettek, illetve értékesítettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcévén, ahol a sertéstelep dolgozói a gyanú szerint eladták az állattetemeket - közölte a rendőrség vasárnap.

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat