Már nem Roman Abramovics a leggazdagabb orosz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az alumíniumkirály Oleg Gyeripaszka került az orosz milliárdosok listájának élére, megfosztva trónjától Roman Abramovics csukcsföldi kormányzót, s a brit Chelsea labdarúgó klub tulajdonosát, derült ki a Finansz című orosz hetilap legfrissebb számából.

A 38 éves Gyeripaszka, a Bazovij element (Bazel) cégbirodalom tulajdonosa 21,2 milliárd dolláros magánvagyonnal vette át a Finansz által negyedik esztendeje készített lista vezetését.

Abramovics, aki eladta minden oroszországi üzletrészét, bár állítólag új projekteket dédelget, 21 milliárd dolláros bőségszaruval első ízben szorult a második helyre ezen a listán, amelyet az előző három évben töretlenül vezetett.

A harmadik-negyedik helyen két, éppen szétváló üzlettárs áll fejenként 14,2 milliárd dollárra becsült vagyonnal: Mihail Prohorov és Vlagyimir Potanyin olyan "aranybányákon" osztozik, mint a Norilsk Nickel és a Polyus Zoloto.

Prohorovot francia rendőrök nemrég egy időre őrizetbe vették a sikkes alpesi Courchevelben, egy örömlányhálózat felgöngyölítésével próbálkozva.

Magyarország leggazdagabb üzletembere ezen a listán az 54. helyen áll. Mihail (Megdet) Rahimkulovnak a Finansz magazin 1,2 milliárd dolláros vagyont tulajdonít, a Gazprom "régi gárdájának" jelenleg magyar üzletekbe befektető tagjaként aposztrofálva őt.

A valaha nagyhatalmú oligarcha Borisz Berezovszkij, akinek kiadását a Kreml hiába követeli Nagy-Britanniától, még mindig a 49. helyet foglalja el a listán 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, bár már minden oroszországi üzletrészén túl kellett adnia.

Végül a leggazdagabb orosz nő, Jelena Baturina 12 fokkal hágott feljebb a listán, s már a 17. helyet foglalja el rajta hatmilliárd dolláros vagyonával, amit építő és befektető cégeinek, a maga üzleti erényeinek, s részben talán férje, Vlagyimir Luzskov moszkvai polgármester erkölcsi támogatásának is köszönhet.

A Finansz megjegyezte, hogy az egymilliárd dollárt meghaladó vagyonok egy év alatt 50-ről 61-re szaporodtak, mindenekelőtt a fogyasztási szektor képviselőinek előmenetelét tükrözve.

Az ötszáz leggazdagabb orosz között a "nulláról indulók" száma (230) első ízben közelítette meg azokét, akik az 1990-es évek zűrzavaros privatizációiban alapozták meg üzletüket (270) - tette hozzá az orosz szaklap.