M0: Budakalász non coronat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Budakalász önkormányzata beperli a közlekedési tárcát, mert a helyi útfejlesztésre tett szerződésben rögzített vállalásának a minisztérium nem tett eleget – közölte a település polgármestere.

Parlagi Endre elmondta, hogy az épülő M0-ás híd budai lejárója közigazgatásilag Budakalászhoz tartozó területen létesül. A nagyközség, mint engedélyező hatóság, azzal a feltétellel járult hozzá a beruházáshoz, ha ennek fejében a tárca finanszírozza a községen átvezető nagy forgalmú, egyébként állami kezelésben lévő utak forgalombiztonsági fejlesztését.

Csúcsidőben ugyanis óránként már most is 700-800 kocsi halad át ezeken a túlterhelt utakon, és az új híd átadása nyomán ez a szám becslések szerint megkétszereződik. Az út korszerűsítés nélkül nem képes ekkora forgalom elviselésére – tette hozzá a nagyközség a Fidesz és a Nemzeti Fórum színeiben megválasztott, és a Fidesz helyi szervezete által nem régiben lemondásra felszólított polgármestere.

Mint emlékeztetett, a közlekedési tárcával megkötötték a szerződést, amelynek értelmében a minisztérium 200 millió forintot juttat az útfejlesztésre, körforgalom, járdasziget, lámpás jelzőrendszer kiépítésére. Ez ügyben már sürgető levéllel fordult a miniszterhez a polgármester, de választ sem kapott.

A beruházást illetően mindmáig semmilyen lépés nem kezdődött, s ezzel a szerződést a tárca felrúgta – állította a polgármester. Ezért az önkormányzat a Pest Megyei Bírósághoz fordul, hogy jogi úton szerezzen érvényt a megállapodásban foglaltaknak – hívta fel rá a figyelmet Parlagi.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közölte: a tárca fontosnak tartja az M0-ás körgyűrű Északi-hídjának megépülését és egyben a régióban élők közlekedési helyzetének javítását is. A szakminisztérium az önkormányzatokkal folytatott egyeztetések során jogkövető magatartást tanúsít, és ennek megfelelően jár el – áll a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében.