Szeptemberig lehet régi ezressel fizetni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A régi, fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegyek kivonása a tervek szerint halad, ma már alig lehet ilyennel találkozni a fizetések során, szeptembertől pedig már nem lehet a régi ezresekkel fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A korábbi bejelentésének megfelelően 2007. augusztus 31-én bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat, ezt követően csak a fémcsíkkal ellátott ezer forintos bankjegyekkel lehet fizetni. Az augusztus 31-e után előkerülő, 2006 előtt kibocsátott ezreseket a kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek, valamint a posta fiókjai legalább fél évig, az MNB pénztárai pedig további 20 évig beváltják - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.
 
Az MNB 2006 április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1.000 forintos bankjegyeket, és idén június 6-án jelentette be, hogy bevonja a forgalomból a régi típusúakat. Az új és a régi ezresek között az a különbség, hogy az új bankjegy előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, irizáló nyomat került.
 
A jegybank 2007 elejétől már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1.000 forintost hozta forgalomba, így a régiek részaránya folyamatosan csökkent, augusztus végére a még forgalomban lévő régi ezresek aránya várhatóan 20 százalék alá apad.