Erős forintgyengülés a bankközin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jelentős gyengüléssel nyitott a forint a bankközi piacon, reggel kilenc órakor az eurót 258,50/60 forinton jegyezték, közel négy forinttal erősebben mint az előző nap.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A nemzetközi devizapiacokon a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának gyengülésével párhuzamosan nagy összegeket szabadítanak fel feltörekvő piaci devizákból és irányítanak át biztonságosabbnak ítélt eszközökbe – mondták el kereskedők. A folyamatot erősíti a hozamelőny ügyletek keretében a magasan kamatozó devizákban elhelyezett befektetések felszámolása is, különösen a legnagyobb ilyen pénzfelvételi forrás, a japán jen ellenében. A folyamat első számú kárvallottjai a török líra, a dél-afrikai rand és a forint.

A fentiek alapján megnőttek a dollár- és amerikai kincstárjegy befektetésekbe irányított összegek. Az euró/dollár árfolyam alakulást a dollár javára billentették még az eurózónából érkező viszonylag gyenge konjunkturális adatok, valamint az EKB várható kamatpolitikájával kapcsolatban kialakult bizonytalanság is. Egyes vélekedések szerint a kialakult helyzetben az EKB mégsem lépi meg a szeptemberre várt kamatemelést.

Az euróval szemben gyengülő forint az euró dollárral szembeni meghátrálása tükrében különösen nagyot esett a dollár ellenében. A dollárt 191,50/70 forinton jegyezték szerdán reggel, több mint négy forinttal erősebben, mint az előző nap.

Az O/N kamat mérséklődött kissé a másfél hete tartott 8,00 százalékos szinthez képest, tükrözve a gyenge negyedéves GDP adatok láttán ismét szárnyra kapott jegybanki kamatcsökkentési várakozásokat. Szerdán reggel a forintpiacon 7,80/8,00 százalékon kötöttek O/N üzleteket.