szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen több mint 135 millió forintos bírságot szabtak ki az ÁNTSZ intézetei a nyári idegenforgalmi ellenőrzések során - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH).

Mintegy 112 millió forint minőségvédelmi bírságot és 20 millió forint helyszíni és szabálysértési bírságot szabott ki az ÁNTSZ június 25-e és augusztus 24-e között - fejtette ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) közleményében.
 
Az ellenőrök 1050 mintát vettek, amelyek közül 964-et megfelelőnek találtak, míg 86-ot kifogásoltak - fűzték hozzá. Megemlítették azt is, hogy leggyakrabban lejárt fogyaszthatósági idejű termékekre bukkantak, de több helyen nem tartották be a szakosított tárolás követelményeit, vagy hiányoztak a kézmosás, fertőtlenítés tárgyi feltételei.
 
A tisztifőorvosi hivatal a nyári, nagy tömegeket érintő rendezvények ellenőrzéséről azt írta, hogy az ÁNTSZ egy esetben 80 kilogramm jelöletlen, lefagyasztott hamburger pogácsát, egy másik alkalommal pedig 24 kilogramm hűtés nélkül tárolt nyershúst zárolt, és megtiltotta a termékek felhasználását.
 
A Sziget fesztiválon mind a kereskedelmi, mind a vendéglátóipari egységek üzemeltetői a korszerűbb körülmények kialakítására, az előírások betartására törekedtek. A Forma-1 Magyar Nagydíjon 23 vendéglátóipari egység működését rossz általános higiénés helyzet, ivó-, illetve melegvíz hiánya, alapvető tárgyi és higiénés hiányosságok miatt függesztették fel, míg egyet a feltételek teljes hiánya miatt zárattak be - olvasható a közleményben.
 
A Balaton parti strandokon található vendéglátóipari egységek 40 százalékánál szabálytalan volt az áruraktározás, a hűtőkapacitás pedig nem volt megfelelő - mutatott rá a tisztifőorvosi hivatal. Megjegyezték azt is, hogy az ÁNTSZ az élelmezési egységekkel kapcsolatos panaszokat is kivizsgálta.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Tetemes bírságot szabott ki az ÁNTSZ húsvét előtt

Mintegy 140 millió forintos bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a húsvéti élelmiszerbiztonsági akciójuk során - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztálya.

MTI Plázs

ÁNTSZ: hanyagság okozza a legtöbb ételmérgezést

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

MTI Itthon

Hét vendéglőt vésett fel feketelistájára az ÁNTSZ

Tavaly augusztus óta hét olyan cég került fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján vezetett nyilvános listára, amelyek bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.