szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly augusztus óta hét olyan cég került fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján vezetett nyilvános listára, amelyek bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.

Az ÁNTSZ az elmúlt évben - a sorozatos ételmérgezések miatt - döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azon vendéglátóhelyeknek, valamint élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak az adatait, amelyek nem megfelelő élelmiszert állítottak elő.

A szervezet honlapján fellelhető információk szerint mind a hét esetben szalmonella-baktérium okozta a megbetegedéseket, összesen 577-et.

A vállalkozások között van egy mosonszentmiklósi pizzéria, egy kiskunhalasi étterem-söröző, egy szekszárdi étterem, egy szombathelyi menza, egy szertergomi főzőkonyha, egy budapesti vendéglátó kft, valamint egy mezőkövesdi étterem.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Feketelistán a fogyasztókat megkárosító cégek

Többet ütöttek be a kasszánál, mint ami a polcon volt, új árat kértek használt termékért, nem adtak magyar nyelvű leírást - csupán néhány panasz a többezerből, ami a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez érkezett. Szeptembertől feketelistára kerülnek a fogyasztókat megkárosító cégek is.

MTI Itthon

Tetemes bírságot szabott ki az ÁNTSZ húsvét előtt

Mintegy 140 millió forintos bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai a húsvéti élelmiszerbiztonsági akciójuk során - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztálya.

MTI Itthon

Két cukrász hordozta a szalmonella baktériumát

A diós süteményeket készítő és szállító Szombathely környéki cukrászda két dolgozója tudtán kívül hordozta a szalmonella baktériumát, de az még nincs bizonyítva, hogy ez ok-okozati összefüggésben áll-e a tömeges fertőzéssel - tájékoztatta szerdán Stánitz Éva szombathelyi tisztifőorvos.

MTI Plázs

ÁNTSZ: hanyagság okozza a legtöbb ételmérgezést

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

MTI Itthon

Szalmonellás hús egy szegedi hipermarketben

Szalmonellás húst találtak egy szegedi hipermarketben; a kifogásolt 35 kilogramm hústerméket elkobozták - tájékoztatott a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás élelmiszerhigiéniai osztályvezető főállatorvosa.