A kiskereskedelem 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Júliusban a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 4,2, az első hét hónapban 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Tavaly az első nyolc hónapban és augusztusban egyaránt 5,1 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korább szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint múlt év augusztusban egy hónap alatt 0,6 százalékkal bővült a forgalom.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első nyolc hónapjában 3.862 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a 542,5 milliárd forint volt.

A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,1 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,7 százalék volt.

Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: augusztusban 2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma augusztusban 1,9 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 3,0 százalékkal csökkentek.

Augusztusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, az eladások augusztusban 4,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakának szintjéhez képest. Augusztusban az illatszerüzletek eladásai növekedtek, a gyógyszer, gyógyászati termék változatlan áras kiskereskedelemi forgalma nem változott, miközben szinte minden tevékenységcsoportban csökkent a forgalom. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban az előző havihoz képest nem változott a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. augusztusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,6 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,0 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország és Lengyelország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelemhez hasonlóan csökkenést mértek Németországban is.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma augusztusban 197 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának visszaesése augusztusban tovább folytatódott: 4,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. augusztusban 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.