Gazprom: több mint kétszeresére drágulhat a gáz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Gazprom földgázipari vállalat szerint a közép-ázsiai földgáz beszerzése jövőre több mint kétszeresére drágulhat. Erről a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller tájékoztatta kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt.

"Ami a gázárakat illeti, a végfelhasználók számára egészen drámaivá válik a helyzet" - idézte az orosz állami televízió Alekszej Millert. 
 
A Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője Türkmenisztánból, Kazahsztánból és Üzbegisztánból importál földgázt, ezzel pótolja a hazai piac számára az általa Nyugat-Európába exportált mennyiségeket. Korábban igyekezett alacsonyan tartani az importárakat, kihasználva, hogy e volt szovjetköztársaságoknak nincs alternatív exportútvonaluk. E forrást megőrzendő, a Gazpromnak az is érdeke, hogy a közép-ázsiai termelőket eltérítse az új keletű, kínai és a nyugati gázimport- és vezetéktervekben való részvételtől, ezért újabban hajlandó magasabb árat fizetni nekik. 
 
Miller megismételte, hogy jövőre az általa Európába exportált földgáz ára el fogja érni az 500 dollárt ezer köbméterenként, a mostani 400 dollár helyett, részint a kőolaj drágulása miatt - amit a földgázárak hat-kilenchónapos késéssel követnek -, részint a közép-ázsiai gáz árának emelkedése miatt. A Gazprom jelenleg Türkmenisztántól veszi a legtöbb gázt, annak az ára már most ezer köbméterenként 150 dollárra emelkedett az első félévi 130 dollárról. 
 
A Gazprom jelenleg ezer köbméterenként 179,50 dollárt számláz Ukrajnának a szállított orosz-közép-ázsiai földgázkeverékért, és figyelmeztetett, hogy ez is megközelítheti az európai árszintet jövőre. Elemzők szerint Ukrajnának erre nincs pénze. Egy korábbi orosz-ukrán árvita 2006 elején rövid időre fennakadásokat okozott Oroszország európai gázexportjában, amelynek 80 százaléka Ukrajnán át halad.