Recesszió előtt az euróövezet, de Kelet-Európa nem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A "recesszió szélére" került az euróövezet, amelynek második negyedévi kibocsátása már valószínűleg csökkent, ezt azonban a kelet-európai exportőr gazdaságok jó eséllyel még nem szenvedik meg. Ez áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében. Mások sorra jeleztek növekvő recessziós veszélyt a világ többi gazdasági erőcentrumára is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kiadott heti világgazdasági makrofolyamat-elemzések e hétvégi összeállítása szerint a legutóbbi - főleg az ipari termelésről és a kereskedelemről szóló - adatok az euróövezeti gazdaság jelentős gyengüléséről tanúskodnak.
   
A ház elemzői azzal számolnak, hogy az euróövezet GDP-értéke a második negyedév egészében 0,5-1,0 százalék közötti mértékben visszaesett. A JP Morgan számítása szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási szektor összevont beszerzőmenedzser-indexe júniusra mindössze fél százalékos, éves szintre kivetített növekedési ütemet jelez.
   
Az elemzés szerint e lendületvesztés hatását a következő hónapokban több tényező még tovább fogja erősíteni. A háztartások vásárlóerejére nehezedő nyomás a harmadik negyedévben nagyobb lesz, mint a másodikban volt, Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - sodródása a stagnálás felé sújtani fogja az euróövezeti exportot, és a hitelpiaci környezet is romlik, áll a JP Morgan hétvégi elemzésésben.
   
Más londoni előrejelzések szerint ugyanakkor a brit gazdaság nemhogy a stagnálás, de maga is a recesszió felé tart.
   
A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) által csaknem ötezer brit vállalat bevonásával elvégzett legújabb felmérés azt mutatta, hogy a brit feldolgozó és szolgáltató szektor egyes mutatói "történelmi mélységekben", az 1990-es évek elejének recessziója óta nem látott szinteken járnak.
   
A BCC megállapítása szerint ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, a brit gazdaságot "már csak egyetlen negyedév választja el" a technikai recessziótól.
   
Ebben a környezetben máris a recessziós időszakokra jellemző "bear market" sávba zuhant a legutóbbi kereskedési hét végére a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója.
   
A nem hivatalos, de általánosan elfogadott értékpiaci meghatározás szerint a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző csúcsról, az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt - vagyis nem hirtelen, meredek korrekció formájában - legalább 20 százalékot süllyed.
   
A FTSE-100-as mutató pénteken az előző napi 5406,80 pontos záróról 2,69 százalékos, 145,20 pontos zuhanással 5261,60 ponton zárt, 22 százalékkal a tavaly júniusban mért 6732 pontos legutóbbi zárási csúcs alatt.
   
A fő londoni index az év eleje óta 18 százalékot vesztett, és egymás után a nyolcadik hetét zárta veszteségben.
   
A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - a világ legnagyobb gazdaságára, az amerikaira sem adott derűlátóbb előrejelzést minap Londonban kiadott negyedéves világgazdasági prognózisában. A Fitch szerint az eddigi makroadatok arra mutatnak, hogy az Egyesült Államok az első félévben elkerülte ugyan a recessziót, továbbra is valószínűsíthető azonban ennek bekövetkezte 2008 folyamán, ugyanis az előző negyedéves előrejelzés óta még nagyobbak lettek az amerikai növekedésre nehezedő terhek.
   
A ház az idei egész évre 1,1 százalékos amerikai GDP-növekedést vár a tavalyi 2,2 százalék után, és 2009-re szóló amerikai növekedési prognózisát az eddigi 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta.
   
A JP Morgan hétvégi londoni elemzése szerint az euróövezeti kilátásokat rontja az is, hogy az euró az utóbbi 18 hónapban 9 százalékot erősödött, fokozva a kereskedelmi teljesítményre nehezedő nyomást, emellett az euróövezet több térségében folyamatban lévő, meredek lakóingatlan-piaci kiigazítás sem ért még véget.
  
Mindezek alapján a cég londoni elemzői zéró növekedést várnak a harmadik negyedévre, és mindössze "marginális" felfutást a negyedikre a valutaunióban.
   
Az elemzés kiemeli, hogy a nyugat-európai számokkal összhangban számos felzárkózó európai gazdaságban is már jelentősen gyengült az ipari termelés, a lanyhuló exportmegrendelések, valamint a raktárkészlet/rendelésállomány ráta emelkedése közepette.
   
Mindezzel együtt is azonban a közép- és kelet-európai exportőrök várhatóan továbbra is viszonylag jól fognak teljesíteni, hacsak Nyugat-Európában nem alakul ki olyan teljes körű recesszió, amely a közép-kelet-európai térségből érkező autóimport meredek zuhanását okozza, áll a JP Morgan londoni előrejelzésében.
   
Az euróövezeti növekedési kilátások halványulása nyomán azonban a felzárkózó európai térség pénzügypolitikai döntéshozói valószínűleg még óvatosabbak lesznek a kamatszigorításokkal, a gyorsan növekvő inflációs nyomások ellenére is, jósolják a JP Morgan londoni elemzői.