Elölről kezdi a MÁV-Cargo-ügylet vizsgálatát az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az osztrák államvasutak teherfuvarozási cége, a Rail Cargo és az osztrák-magyar közös érdekeltségű vasúttársaság, a Gyesev 2007 novemberében tett ajánlatot a legjövedelmezőbb magyar MÁV-érdekeltség megvásárlására. S most "új tények" merültek fel.

 Újrakezdi a Rail Cargo általi MÁV-Cargo felvásárlás versenyügyi szempontból való vizsgálatát az Európai Unió.A vételi szerződést 2008. januárjában alá is írták, azzal a kikötéssel, hogy az ügyletet Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

„Vizsgálataink során olyan új tények merültek fel, amelyek lehetővé tették számunkra, hogy az órát újra indítsuk” – mondotta a versenybizottság illetékese titokzatosan az osztrák hírügynökségnek. Arról, hogy mik a felmerült új adatok, az illetékes nem nyilatkozott. A bizottságnak most november 11-ig kell eldöntenie, hogy megelégszik-e az egyszerűsített vizsgálati eljárással vagy mélyebb, hosszabban tartó analízist tart fontosnak. A bécsi Wirtschaftsblatt értesülése szerint a Gysev, amely eredetileg 24,9 százalékkal akart részesedni a MÁV Cargóban, kiszáll az üzletből, állítólag azért, mert problematikus az Ausztriában csak Raaberbahnnak nevezett vállalkozásban a magyar állam többségi, 61 százalékos tulajdona. A januárban megállapított vételi ár 400 millió euró, ebből 100 millió kiperkálása jutott volna a Gysevre.