Csökkentették a cseh társadalombiztosítási járulékot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Másfél százalékponttal - a jelenlegi nyolc százalékról 6,5 százalékra - csökkentette a társadalombiztosítási járulékot a cseh képviselőház.

Ha ezt a szenátus is jóváhagyja, és az államfő aláírja - mindkettő nagyon valószínű -, akkor a módosítás január elsején életbe is lép. A kormány adómódosításait, éles vita után, egy független képviselő segítségével az alsóház koalíciós többsége végül is megszavazta.

A személyi jövedelemadó mértéke marad 15 százalékon, és nem módosultak a különféle kedvezmények és kivételek sem. A módosítások révén a jövő évben minden jövedelmi kategóriában havonta néhányszáz koronával több maradhat az emberek zsebében.

Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap ugyanakkor megjegyezte: a kormány ezzel csak azt a hibát tette jóvá, amelyet tavaly elkövetett, a pénzügyi reform elfogadásakor. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter akkor azt hangoztatta, hogy a jövőben az adók és járulékok mértéke mindenki számára kedvezően alakul, de ez nem vált valóra. Ha most minden maradt volna a régiben, akkor a 20 ezer koronánál kevesebbet keresők, tehát a legszegényebbek adója a jövő évben mérsékelten emelkedett volna, míg a nagyobb jövedelemmel rendelkezőké csökkent volna.

A lap számítása szerint a módosítás következtében mintegy 18 milliárd koronával több marad a jövő évben az adófizetők zsebében. Ugyanakkor az adómódosítás a bevételi oldalt is érinti. Január elsejétől megszűnik például az új ingatlanok adómentessége. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a 15 évnél "fiatalabb" ingatlanok után is adót fog kelleni fizetni, mégpedig kivétel nélkül, ami részben visszahozza az adófizetők pénzét az államkasszába.