A gázár 2011-től 2015-ig folyamatosan emelkedni fog

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A gázipari ágazat a világpiaci árak emelkedésével számol, de csak két év múlva. Az elmúlt évihez mérhető rekord árakra azonban középtávon nem kell számítani – fejtették ki szakértők a Buenos Aires-i földgáz konferencián.

A Gazprom elnöke szerint Európának a gázerőművekre kellene alapoznia a szélenergia helyett. „Ha a jelenleg üzemelő széntüzelésű erőműveknek a felét lecserélnék modern gáztüzelésű erőművekre, a széndioxid kibocsátás harmadannyi költséggel ugyanannyira csökkenne mint szélerőművek építésével" – jelentette ki Alekszej Miller a Buenos Aires-i nemzetközi földgáz konferencián.

A földgáz Miller szerint a legmegbízhatóbb energiaforrás, és ebben a tekintetben felülmúlja a nap-, szél-, víz- és atomenergiát is. „Megújítható energiahordozókkal nem lehet biztonságos ellátást garantálni magas felhasználási szinten” – hangsúlyozta a Gazprom elnöke.

Alekszej Miller szerint a XX. század, az „olaj évszázada” után a XXI. század a „gáz évszázada” lesz. „A Gazprom pedig globális piacvezető a világ gázellátásában. Nem csak azért, mert jelenleg 17 százalékát adja a világ gáztermelésének, hanem mert mi rendelkezünk a legnagyobb kitermelhető gázkészlet , 33,1 milliárd köbméter felett, és ez garantálja számunkra a folyamatos fejlődést". A Gazprom emellett 160 ezer kilométernyi gázvezetékrendszert is üzemeltet, amivel világelső.

A gázipari ágazat a világpiaci árak emelkedésével számol, de csak két év múlva. Az elmúlt évihez mérhető rekord árakra azonban középtávon nem kell számítani. Az Internationale Gasunion ágazati szervezet becslése szerint a gázár emelkedésére csak a jövő év után kerülhet sor. „Jövőre nagyjából a mostanival megegyező árakra kell számítani, 2011-től 2014-ig vagy 2015-ig viszont folyamatos áremelkedés jöhet" – mondta Neil Thomas, a brit Wood Mackenzie piackutató cég szakértője. „Legkésőbb 2015-re stabil, magas árszint alakulhat ki. A 2008-as rekord áraktól azonban ez is messze elmarad majd.”

Szakértők szerint az elkövetkező években drasztikus mértékben visszaesik az európai gáztermelés. „Az európai gáztermelés – Oroszország kivételével – az elkövetkező 20 évben 320 milliárd köbméterről 130 milliárdra esik vissza” – mondta Jaap Hoogakker, a holland Gasterra szakértője. A felhasználást viszont nem könnyű előre jelezni: „Európában a klímavédelem központi kérdés, ami a földgázfelhasználás ellen is és mellett is szólhat. Igaz, fosszilis energiahordozóról van szó, de lényegesen tisztábban ég el, mint az olaj. És itt van még a nukleáris energia jövőjével kapcsolatos bizonytalanság is” – véli a szakértő.

A világ többi hét termelési régiójának mindegyike növeli majd földgáztermelését: szakértői becslések szerint 2030-ig évi 4400 milliárd köbméterre nő a világ földgáztermelése a 2006-os 2953 milliárdról. A legnagyobb növekedés Ázsiában várható: „2015-ös előrejelzésünk már nem annyira optimista mint a krízis előtt volt, de az most is nyilvánvaló, hogy a nemzetközi gázkitermelés növekedésének fele Indiára és Kínára fog esni” – mondta Neil Thomas.