Sokban van a válságkezelés Franciaországnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Franciaország államháztartási hiánya a hazai össztermék (GDP) 8,2 százaléka volt tavaly – közölte szerdán Eric Woerth költségvetési miniszter a France 2 televíziónak nyilatkozva.

A francia kormány korábban 8,5 százalékos hiányt várt a gazdaságösztönző intézkedések költségei és a gazdaság visszaesése okozta bevételcsökkenés miatt. Az Európai Bizottság 8,3 százalékos hiányt várt tavalyról Franciaországban, idén 8,2 százalékos, jövőre 7,7 százalékos hiányt jósol az országnak.

Az Európai Bizottság az egész euróövezet átlagában is 6,9 százalékos hiányt valószínűsít idén a tavalyi, 6,4 százalékos átlagos deficit után, jövőre 6,5 százalékos átlagos hiányra számít.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet múlt pénteken figyelmeztetett, hogy Európa - mint mondta - súlyos adósságba verte magát a gazdasági válság elleni küzdelemben. Emiatt és a gazdasági kilátások egyidejű romlása miatt - amit kedden a német ZEW-hangulatmutató újabb csökkenése jelzett - az euró szerda hajnalban már öthavi mélypontra esett a dollárral szemben, 1,4166 dollárig süllyedve, de reggel 1,4201 dollárnál tartott. Az EU-ban elvileg kötelező hiányküszöb a GDP legföljebb 3 százaléka.