szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kelet-európai terjeszkedést tűzte ki célul borértékesítési stratégiájában Veneto olasz tartomány, ennek keretében több bort szeretne a jövőben eladni Magyarországon is – mondta Luciano Piona, a Venetói Borász Konzorciumok Egyesületének (U. VI. VE.) elnöke.

Piona elmondta, hogy Veneto tartományban mintegy 10 millió hektoliter bort állítanak elő, az olaszországi termelés mintegy 20 százalékát. A Venetóban előállított bor mennyiségének 80 százalékát külföldön adják el, főként az USA-ban és az Európai Unió országaiban. A venetói borok literjéért átlagosan 1 eurót fizetnek a vevők. A bor értékesítésből az észak-olasz tartomány gazdálkodóinak mintegy 1 milliárd euró bevétele származik.

Az elnök nem tudott pontos adatot mondani, hogy mennyi olasz illetve venetói bort adnak el Közép- és Kelet-Európában, illetve Magyarországon. A eladásnövelési célokról úgy fogalmazott: a térség, így Magyarország borpiaca is növekvő. Az emberek keresik a minőségi borokat, és az idegenforgalom is évről-évre nő, sőt a külföldiek is szívesen isszák az olasz borokat ezekben az országokban.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: Magyarországon 2009-ben a szüret után 3,4 millió hektoliter bor került a pincékbe. Összesen 570 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók tavaly. A magyar borexport évente átlagosan mintegy 700 ezer hektoliter, az import pedig valamivel meghaladja a 400 ezer hektolitert. A behozatal mintegy 80 százaléka Olaszországból származik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Ki lesz az Év Bortermelője?

A Magyar Borakadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője cím elnyerésére esélyes jelöltek névsorát. Az öt borász november 20-án a Vajdahunyad várban tartott boresten mutatkozott be a szakmai nagyközönségnek.

MTI Gazdaság

A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége

A korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthet a klímaváltozás a minőségi vörösborok készítéséhez Magyarországon Teszlák Péter, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint, aki erről a napokban rendezett szőlőtermesztési szakmai napon beszélt a baranyai megyeszékhelyen.

hvg.hu Gazdaság

Halálos útra tévedt a hazai borgazdaság

A magyar borágazatot alaposan megviseli a pénzügyi világválság. A bor ugyanis abba a kategóriába tartozik, amelyikről fájó szívvel ugyan, de viszonylag könnyen lemondanak a fogyasztók. A visszaesés miatt egyre nehezebben finanszírozhatók a beruházási hitelek. A kieséseket a termelési költségek, elsősorban a szőlő felvásárlási árának mérséklésével igyekeznek csökkenteni a pincészetek, ami viszont kilátástalan helyzetbe hozza a szőlőtermelőket. Az ágazat eddigi lassú, fokozatos leépülése sebességet válthat.