Világgazdaság: stagnál a tésztapiac

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Stagnál a magyarországi tésztapiac, de nem az import, hanem a feketegazdaság szorongatja inkább a gyártókat – írta a Világgazdaság.

A lap szerdai számában a hazai tésztagyártás első két szereplője nyilatkozik a piaci helyzetről. Káhn Norbert, a Gyermely Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint az év második felénél előbb aligha várható bővülés a száraztésztapiacon, ám ez is csak arra lesz elég, hogy az ágazat tavalyi eredményét tudja megismételni. Sárik Ferenc, a második piaci szereplőként nyilvántartott Cerbona Zrt. marketing vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy a tészta iránti kereslet növekedését látják a piacon.

A válság nem kezdte ki a tésztapiacot, tavaly 1-2 százalékkal még nőtt is az értékesítés, azonban gyorsabban terjednek az olcsóbb kereskedelmi márkák, és több volt a kedvezményes értékesítés is - teszi hozzá a lap a Nielsen piackutató adatai alapján. Káhn Norbert elmondta, hogy miközben a búza ára csökkent, a tojásé emelkedett, vagyis az alapanyagárak összességében nőttek. Ugyanakkor a forint erősödése csökkentette az import nyomását. Ezzel ellentétes hatást okozott azonban a lap szerint, hogy az áfa emelkedését követően a tésztagyártók is a feketegazdaság előretörését tapasztalták. Annak mértékét 30 százalékra becsülik.

Hozzászólások