Hároméves terv: 120 milliárd euró Athén megsegítésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Berlini − nem hivatalos − értesülések szerint három évre szóló terv születhet Görögország megsegítésére a Nemzetközi Valutalap és az euróövezeti uniós tagállamok közreműködésével.

Az Athénnak folyósítandó összeg nagysága 100-120 milliárd euróra rúgna, és ebből Németország részesedése összesen mintegy 25 milliárd euró lenne. Az előzetes tervek arról szóltak, hogy az idei esztendőre előirányzott 45 milliárdos segélycsomagban Berlin 8,4 milliárd euróval venne részt. Korábbi elemzői vélemények szerint mintegy 80 milliárd euróra van szüksége a görög államnak a kilábaláshoz.

Mindez azután szivárgott ki, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke  a segélycsomaggal kapcsolatos elképzelésekről tájékoztatta a német parlamenti pártok vezetőit. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Ellenzéki források közölték: a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója arról tájékoztatta őket, hogy Görögország megsegítése az eredetileg tervezettnél jóval többe kerül majd. A Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Jürgen Trittin ezután nyilatkozta azt, hogy 100-120 milliárd euróról és egy három évre szóló segélycsomagról lenne szó. A német közvélemény vélhetően nem örül a hírnek, hiszen a legfrissebb felmérés szerint a német lakosság 94 százaléka Görögország pénzügyi megsegítése ellen van.