NYT: a görög válság okozta félelem megdermeszti Amerikát is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európán végigsöprő, majd az amerikai tőzsdét is megrázó görög pénzügyi válság miatti félelem lelassíthatja az Egyesült Államok kilábalását a gazdasági recesszióból – írta a vasárnapi The New York Times.

A lap szerint az egyik legapróbb európai gazdaság adósságproblémájával kapcsolatos helyi aggodalom gyorsan globális léptékűvé vált. A hatás érződik Latin-Amerikában, a brazil kormány az állampapírok kibocsátásának visszafogására kényszerült a kamatok magasra szökésével, és Ázsiában is, ahol több valuta, köztük a koreai meggyengült. Világszerte tíz – 2008 októbere óta egyetlen hét alatt a legtöbb – vállalat volt kénytelen elhalasztani tervezett részvénykibocsátását.

A felfokozott nemzetközi aggodalom azzal fenyeget, hogy lelassítja a gazdasági felépülést az Egyesült Államokban, ahol végre lassan kezd magára találni a munkaerőpiac az évtizedek óta legsúlyosabb recesszió után. Az Athénból kiindult globális félelem Amerikában visszafoghatja a fogyasztói költekezéseket is, miközben a részvény portfóliók zsugorodnak és a hitelekhez nehezebb hozzáférni.

"Ez nemcsak Európa, hanem az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia számára is probléma" – értékelte a helyzetet a The New York Timesnak Ian Kelson londoni részvényalap-menedzser.

"Görögország talán csak egy korai figyelmeztető jelzés" – mondta Byron Wien, a Blackstone Advisory Partners neves Wall Street-i tanácsadó cég alelnöke. Kifejtette, hogy bár az Egyesült Államok messze van Görögországtól, a fejlődő világ a lehetőségein túl költekezett és eljött a számonkérés ideje.

Szakértők szerint ha a globális félelem tovább erősödik, akkor az amerikai bankok ugyanolyan védekező pozícióba vonulhatnak, mint amilyent a Lehman Brothers befektetési bank 2008 őszi váratlan összeomlása után felvettek: jelentősen visszafoghatják a jelzáloghiteleket, az autóvásárlási kölcsönöket, a hitelkártya-kibocsátást és a kis vállalatok üzleti hitelezését.

Amerikai bankoknak 3,6 ezer milliárd dollárnyi kihelyezésük van európai bankoknál, ebből több mint 1 ezer milliárd hitel francia és német pénzintézeteknél és 200 milliárd dollár a spanyoloknál.

Hozzászólások