Továbbra is bizonytalanságok a tőzsdén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vegyes árfolyammozgást várnak a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők, akik szerint megnyugvást csak az hozhat a piacon, ha kiderül, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket tesz a 3,8 százalékos GDP arányos hiány tartásáért.

Hétfőn az amerikai indexek nagyobb esésben zártak, de kedden az ázsiai indexek - Kína kivételével - már felfelé mutattak. A határidős mutatók emelkedése kissé meghaladta az előző napi csökkenést - magyarázta Kovács Attila, az OTP Bank üzletkötője, aki kedden óvatos emelkedésre számít a nemzetközi hangulat nyomán. A bróker hozzátette, hogy a devizák is megnyugodni látszanak, így ezeknek alapján várható óvatos emelkedés a részvénypiacokon is. 

Jó hírnek nevezete az OTP üzletkötője, hogy a Morgan Stanley felemelte az bankpapír célárát 5700 forintra, és alulsúlyozottról tartásra minősítette az OTP részvényeit. Enyhíti a rossz hangulatot az, hogy a kormány letett a magánnyugdíj-pénztárak államosításról, mert már a terv is bizonytalanságot okozott a piacon. Ha a kormány konkrét bejelentéseket tesz arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tesz a 3,8 százalékos GDP hiány tartására, az megnyugtathatja a befektetőket és nyugalmat hozhat a piacra. Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerint továbbra is az eladók uralják a piacot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96,43 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 21192,50 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 62,6 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Röviddel a hétfői tőzsdenyitást követően 5 százaléknál nagyobb mértékben gyengült a  BUX, amely negyed tízkor 5,14 százalékos csökkenéssel 20194,78 pontra esett, az OTP papírok kereskedését fel is kellett függeszteni 10 százalékot meghaladó esés miatt. 

A Mol 100 forinttal, 0,56 százalékkal 18100 forintra erősödött, 4,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 16 forinttal, 0,33 százalékkal 4824 forintra csökkent, forgalmuk 51,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,01 százalékkal 685 forintra esett, forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 300 forinttal, 0,68 százalékkal 43 700 forintra gyengült, a részvények forgalma 3,5 milliárd forintot ért el.