szerző:
MTI

Akinek jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap – mondta a FigyelőNetnek adott interjújában Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön közölt interjúban elmondta, mivel ez csak a közszférára, 690 ezer emberre vonatkozik, elegendő rá 25-30 milliárd forint. A gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bér. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd. A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. "De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi plusz összeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget."

"A versenyszférában megemeljük 5 százalékkal a minimálbért - jelentette ki a miniszter. - Korábban 4,5 százalékot terveztünk, de ma már azt mondjuk, legyen 5 százalék.  Statisztikailag bizonyítható tapasztalat, hogy az átlagos béremelés rendre magasabb a minimálbér-emelésnél. Ezért állítom, hogy a versenyszférában sem csökken senkinek a nettó bére jövőre" - szögezte le Matolcsy György. Kifejtette, a Költségvetési Tanács rosszul működött, ezért kell mostani formájában megszüntetni. Közölte, egy képviselőtársa azt javasolta, szállítsák le a Költségvetési Tanács költségvetését 835,5 millió forintról 10 millió forintra. "Én azt mondom: 10 millió forint sok. Működjön a Tanács nulla forintból. A tanács működéséhez nem pénz kell, csak tudás" - fejtette ki. Az interjúban elmondta azt is, a válságadók megszűnnek 2013-tól, mert uniós adók váltják őket.

A miniszter a költségvetésről elmondta, világossá tették azt az utat, amit meg akarnak tenni. Az idén a második felében konszolidálták a költségvetést a bankadóval és a válságadókkal, amelyek nyomán 540 milliárd forint folyik be a költségvetésbe. Jövőre és 2012-ben további strukturális reformokat indítanak, de még fenntartják a rövid távú konszolidációs eszközöket is. 

Aláhúzta, a szerkezeti reformok rövid távon visznek is, és hoznak is pénzt. Jövőre úgy zár a költségvetés 3 százalék alatti hiánnyal, hogy abban még benne vannak a válságadók, és benne van nem csupán a kötelező magánnyugdíj pénztári átirányítás, hanem a jövő évben 530 milliárd forinttal, 2012-ben pedig 250 milliárd forinttal a kötelező magánnyugdíj pénztári rendszerből visszaáramló tagok vagyonának egy kisebb része. A költségvetésben 2013-14-re kell beérnie mindannak a reformnak, amelynek el kell indulnia 2011-12-ben. 

Matolcsy György kifejtette, ahhoz, hogy 2013-14-ben a pénzügyi rendszer területén jelentős megtakarításokat érjen el a kormány, 2011-12-ben az állam működésében kell elérni strukturális megtakarításokat, 600-800 milliárd forint körüli összegben. Kifejtette, a Munkaerőpiaci Alapnál jelentős pazarlás van, de ugyanígy van ez a gyógyszerkassza működésében is. E két tétel összesen 700 milliárd forint körüli kiadást jelent, s mindkét területen mintegy 100-100 milliárd forint megtakarítás érhető el. A miniszter tűrhetetlennek tartja azt is, hogy a MÁV például 152 milliárd forint állami támogatást emészt fel. A MÁV-tól a miniszter a jelenlegi támogatás az egyharmadát venné el, ugyanúgy, mint a BKV-tól és a Volántól is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Baleset az M0-áson Csömörnél

Baleset az M0-áson Csömörnél

Az ínyencek értékelni fogják Koestler antikommunista ikonkönyvének új magyar fordítását

Az ínyencek értékelni fogják Koestler antikommunista ikonkönyvének új magyar fordítását

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata