szerző:
hvg.hu

A nemzetközi sajtó is felfigyelt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai, a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó bejelentésére. A kommentárokból kiderül, a lépés mindössze rövid távú megoldással szolgálhat, hosszú távú következményei egyelőre beláthatatlanok.

A magyar kormány ultimátumot adott a lakosságnak nyugdíjügyben - kommentálta a Bloomberg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai, a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó bejelentését. A gazdasági hírügynökség az ING elemzőjét idézve rémálomnak nevezi a magánnyugdíjpénztárak államosítását, amelyet párhuzamba állít egy korábbi - hasonlóan költségvetési kényszer szülte - argentin döntéssel. A kormány az összesen mintegy 2800 milliárd forintnyi (a GDP 10 százalékát kitevő) magánpénztári pénzek állami rendszerbe történő visszacsatornázásával egyrészt lehetőséget teremt az uniós szinten kimagasló állománya mérséklésére, másrészt növeli a költségvetés mozgásterét azzal, hogy a kiadási oldalon egy óriási tételt (a magánpénztárakba történő továbbfizetést) megszüntet - jegyzik meg a külföldi lapokban megjelent beszámolók.

Így fizettünk eddig, így fizetünk januártól
Magyarországon a munkáltató a dolgozó bruttó bérének 24 százalékát fizeti be az állami nyugdíjalapba, ezt a dolgozó további 9,5 százalékkal egészíti ki - ez utóbbi többségében (egészen 2010 októberéig) a magánpénztárakhoz áramlott. Aki a magánrendszerben marad, 2011. február 1-től elveszíti a jogosultságát a munkáltatói 24 százalékhoz, ami a teljes nyugdíjának mintegy 70 százalékát adja.

A nyugdíjrendszerrel való babrálás nem egyedülálló magyar sajátosság - emlékeztet a külföldi sajtó. A lengyeleknél is eltérítették a magánpénztárakba irányuló nyugdíj-befizetéseket, ám Donald Tusk kormányfő a napokban jelezte, már dolgoznak azon a terven, amivel a pénztárak kiesését nyugdíjkötvények kibocsátásából fedeznék. Tavaly a litvánok és az észtek is hozzányúltak a nyugdíjbefizetésekhez - a litván kormány ideiglenesen csökkentette, az észt teljesen befagyasztotta a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket 2009-ben.

A BusinessWeek felhívja a figyelmet, hogy Magyarország eljárása némiképp különbözik az Argentína által 2008-ban alkalmazott modelltől. A dél-amerikai ország kormánya akkor egyszerűen államosította az intézményrendszert, a magyar kormány most ellehetetleníti a 18 pénztár működését, hogy az állami rendszerbe automatikusan visszacsatornázza a 3 millió járulékfizetőt. A Stabilitás Pénztárszövetség által nyílt zsarolásnak nevezett bejelentést a CIB szakértője a Reutersnek nyilatkozva "erős érvelésnek" nevezte, amely számos ember számára elég meggyőző lesz ahhoz, hogy az állami rendszerbe való visszalépés mellett döntsön.

A NowPublic által idézett szakértők szerint a deficitcsökkentési kényszer miatt szűkre szabott költségvetési kereteket fellazítani hivatott lépés csak rövid távon jelenthet megoldást a költségvetés problémáira, hosszabb távon azonban egyenesen gazdasági katasztrófához vezethet.

A WSJ Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentését ismertető cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak által kezelt pénzek felét a részvénypiacokon, másik felét pedig az állampapír-piacon fektették be az alapkezelők - a rendszer átalakításával járó tőkekivonás negatívan érintheti az eszközárakat, s a hazai deviza megítélésén is ronthat. A pénztárak által kezelt mintegy 2800 milliárd forint a leendő nyugdíjasok juttatásainak 30 százalékát adná, a maradék 70 százalék a munkáltatói befizetésekből származik, amit az állam kezel. A központi rendszerbe visszacsatornázott pénzekre érvényes lesz a kezdetektől működő állami garanciavállalás - amennyiben a pénztár által (rosszul) kezelt pénzek nem érik el a teljes nyugdíj-jogosultság 30 százalékát, a kormány kiegészíti őket; hogy milyen forrásból, egyelőre nincs tisztázva.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Matolcsy: az állam közbelép

Akinek jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap – mondta a FigyelőNetnek adott interjújában Matolcsy György.

Itthon

Orbán gazdasági szükségállapotot vezet be

„Megígértük, megcsináltuk” – büszkélkedhet a Fidesz. A „gazdasági szükségállapotot” nem egyetlen széles gesztussal, hanem fokozatosan, lopakodva vezették be. A nyugdíj-megtakarítások államosítása után már nem lehet tagadni. De minek is?

MTI Gazdaság

Nyugdíj: az EU-nál még elcsúszhat a kormány terve?

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság miatt már nem kell félnie a kormánynak, de az Európai Unió előtt még így is elbukhat a "szabad államosítás" tervével, miszerint: aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a 24 százalékos munkáltatói járulék után fizetendő állami nyugdíjjogosultságát.

MTI Gazdaság

„Ez nem más, mint büntetés” – Kolláth György Matolcsy tervéről

Kolláth György alkotmányjogász a Népszabadságnak és a Világgazdaságnak nyilatkozott a magánnyugdíjpénztári átalakításokkal kapcsolatban. Szerinte a nyugdíj az Alkotmánybíróság korábbi határozatai szerint mindenkit megillető alapvető jog, így korlátozására csak kivételesen kerülhet sor.

MTI Gazdaság

Stabilitás: az államosítás túlmegy a jogállami kereteken

Nincs szó együttműködésről, a kormány tartja magát a szerdán bejelentett javaslatához, amely megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat - mondta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt követően, hogy a szövetség csütörtökön tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. A 3 ezer milliárd forintnyi vagyon 3 millió magyar pénztártag tulajdona - mondta az elnök.

Handó Tünde érinthetetlen

Handó Tünde érinthetetlen

Merész manőver: robbantásra készülnek a japánok a száguldó aszteroidán

Merész manőver: robbantásra készülnek a japánok a száguldó aszteroidán

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen