A Magosz a GVH-hoz fordult a vis maiort jelentő gazdálkodók érdekében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A gazda-érdekképviselet azért fordult a GVH-hoz, hogy a versenyhivatal tartassa be a hatályban lévő jogszabályokat

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult január 13-án az agrárpiaci rendtartásról szóló, a múlt évben módosított törvény megsértése miatt, mivel egyes mezőgazdasági integrátorok és termeltető cégek továbbra is kártérítésre, úgynevezett fedezetvásárlásra kötelezik a vis maiort jelentő gazdálkodókat - közölte a levelet aláíró Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Magosz elnöke emlékeztetett: az általa vezetett gazda-érdekképviselet azért fordult a GVH-hoz, hogy a versenyhivatal tartassa be a hatályban lévő jogszabályokat, ugyanis a levélben jelzett kereskedelmi és integrátori szervezetek törvénysértő módon visszaéltek és -élnek erőfölényükkel.

Továbbá tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik természeti okok miatt nem tudnak, illetve nem tudtak szerződésben rögzített szállítási kötelezettségüknek eleget tenni. Ez utóbbi vis maior helyzetnek minősül, mivel a gazdálkodók rajtuk kívül álló ok miatt nem tudták, illetve nem tudják teljesíteni a szerződést. Ezt a módosított agrárrendtartási törvény is kimondja.