szerző:
hvg.hu

A japán földrengés és cunami lehet a „legköltségesebb” természeti katasztrófa, mióta a hasonló szerencsétlenségek okozta anyagi károkat rögzíteni kezdték 1965-ben – írja az Economist, amely toplistát is közzétett a legnagyobb anyagi károkat okozó katasztrófákról. A Japánban bekövetkezett csapások ebből a szempontból a 2004-es, 250 ezer ember halálát okozó cunaminál léptékekkel súlyosabbak voltak.

A Világbank hétfői becslései szerint a japán földrengés és cunami összesen 235 milliárd dollárnyi kárt okozott, ez az ország GDP-jének 4 százalékára rúg. Ezzel ezek a csapások lehetnek a legköltségesebbek 1965 óta – teszi hozzá az Economist, amelynek természeti katasztrófákról szóló listáján az 1995-ös, szintén Japánban történt kobei földrengés áll a második helyen 200 milliárd (a GDP 1,9 százalékát kitevő) anyagi kárral.

Ezt követi a harmadik helyen a 2005-ös Katrina hurrikán, amely az USA-ban csapott le, és több mint 150 milliárd dolláros kárt okozott, ezzel az Egyesült Államok nemzeti össztermékének egy százalékát „vitte el”. Igaz, ennek a kárnak majdnem a fele olyan vagyont érintett, amelyet korábban biztosítottak – a biztosított károk aránya most Japánban jóval alacsonyabb volt, a becsült 235 milliárd dolláron belül még 40 milliárdot sem ért el.

A 20 legnagyobb anyagi kárt okozó katasztrófa fele földrengés volt, de a listán szerepel öt áradás és három hurrikán (a 2005-ös Katrina mellett az 1992-es Andrew és a 2008-as Ike). Szintén a legsúlyosabb költségekkel járó csapások között van még az 1988-as szárazság az Egyesült Államokban, amely közel 50 milliárd dolláros (a GDP 0,3 százalékára rúgó) kárt okozott, illetve az 1982-83-ban bekövetkezett indonéziai erdőtűz, amely a károk összegét tekintve szintén hozzávetőleg 50 milliárdos volt, ami az ország GDP-jének akkor 9,3 százalékát jelentette.

Talán meglepő lehet, hogy a 2004-es cunami, amely az Indiai-óceán partján fekvő országokban összesen 250 ezer ember halálát okozta, fel sem került a „legköltségesebb” csapások listájára. Az Economist szerint a gazdasági károk akkor összesen „csak” 14 milliárd dollárt értek el, részben az érintett területeken található ingatlanok és földek alacsony ára miatt.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MR1 Kossuth Rádió Világ

Most a radioaktív esőtől félnek Japánban

Stabilizálódott a helyzet a megsérül fukusimai atomerőműben - így nyilatkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. A helyszínről az MTI Hírcentrum tudósítója jelentkezett.

MTI Világ

A japán gazdasági miniszter bocsánatot kért a tűzoltóktól

Kaieda Banri japán gazdasági miniszter bocsánatot kért a tűzoltóktól. A politikus korábban állítólag megfenyegetette azokat a tűzoltókat, akik személyes biztonságuk féltése miatt nem hajlandók részt venni a Fukusima-1 atomerőmű reaktorainak hűtésében.

MTI Tech

Fennakadások lehetnek a Nokiánál is a japán katasztrófa miatt

Némi fennakadás lehet a Nokiánál a termékek kiszállításában a japán katasztrófa miatt - közölték a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójánál hétfőn. A történtek azonban nem fogják érinteni a társaság első negyedévi eredményeit.

MTI Világ

Forráspont közelében a japán erőmű fűtőrúdtárolója

Melegszik a fukusimai Daiicsi atomerőmű 2. blokkjából származó elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize, s már majdnem forrásponton van - közölte Hidehiko Nisijama, a japán Nukeáris-biztonsági Ügynökség munkatársa kedden.

MTI Világ

Most a 2-es reaktor füstöl Japánban

Fehér füst kezdett felszállni hétfőn helyi idő szerint kora este a japán Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 2-es reaktorából, a 3-as reaktorból viszont megszűnt a füstkiáramlás - tudatta az országos nukleáris biztonsági hivatal szóvivője.

MTI Gazdaság

A BÉT-en is örülnek a japán és líbiai fordulatnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 286,47 pontos emelkedéssel, 22447,63 ponton nyitott hétfőn. Az index a legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 1,29 százalékkal erősödött. A japán fukusimai atomerőmű hűtésében elért fordulat és a líbiai helyzet kedvező alakulása miatt korábban egyértelműen pozitív nyitásra számítottak az elemzők, akik szerint a jó hangulat később is kitarthat.

MTI Világ

Ázsiában nem esznek japán élelmiszert

Ázsia-szerte egyre több üzletben veszik le a polcokról, illetve törlik az éttermi kínálatból a japán élelmiszereket radioaktív szennyezéstől tartva.

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros