MNB: áprilisban tovább nőttek a nemzetközi tartalékok

MNB: áprilisban tovább nőttek a nemzetközi tartalékok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A devizatartalékokat a március végi csúcsszintről tovább növelte az április elején eladott 500 millió dolláros, mintegy 350 millió eurót érő 30 éves devizakötvény. Márciusban az előző, összesen 3,75 milliárd dolláros - euróban mintegy 2,65 milliárdos - külföldi kötvénykibocsátás nyomán 1,9 milliárd euróval közel 35,7 milliárd euróra ugrottak a tartalékok.

Az idén április végén 36,126 milliárd eurót, újabb csúcsot értek el a nemzetközi tartalékok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint; 434 millió euróval nőttek március végéhez, és 1,906 milliárd euróval tavaly április végéhez képest.

Az MNB pénteken közzétett adatai alapján az április végi tartalékok 2,45 milliárd euróval haladták meg a 2010. decemberit. Dollárban számolva  április végén a tartalékok 53,671 milliárdot tettek ki, több mint 2,9 milliárd dollárral többet az egy hónappal korábbinál. Dollárban számolva a tartalékok egy év alatt bő 8,1 milliárd dollárral nőttek, és közel 8,7 milliárd dollárral voltak magasabbak, mint tavaly év végén.

Euróban számolva a márciusit megelőző csúcsot a jegybank nemzetközi tartalékai tavaly augusztus végén érték el, majd szeptemberben, jelentős részben egy akkor esedékes 1 milliárd eurós kötvénylejárat hatására, egy hónap alatt bő 1,5 milliárddal csökkentek, majd az idén február végéig 33,4 és 33,6 milliárd euró között mozogtak.

A szerdai újabb, 1 milliárd eurós kötvénykibocsátással a tartalékok májusban várhatóan tovább nőnek majd, de a növekedés várhatóan átmeneti lesz; a tartalékok emelkedésében fő szerepet játszó, összesen 4 milliárd eurónyi külföldi kötvény ugyanis a 4 milliárd euró idén lejáró devizaadósság visszafizetését szolgálja.

Az idén júniusban és októberben két, egyenként 1 milliárd eurós kötvény törlesztése esedékes, és novemberben kerül sor - 2 milliárd eurónak az Európai Bizottságnak való visszafizetésével - az 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészletének törlesztésére.