szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik célja a most kezdődő közmunkaprogramoknak, hogy megfelelő képzés után a foglalkoztatottak olyan javakat termeljenek, amelyeket fel lehet használni a helyi közétkeztetésben – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Az erdőtelepítési előkészületekkel hétfőn kezdődött meg a Belügyminisztérium által felügyelt közmunka-mintaprogram Gyöngyöspatán, de ez csak a többlépcsős program első eleme – mondta a Magyar Hírlapnak a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság vezetője, Papp Károly. A program részeként a közmunkások mezőgazdasági termelést is tanulnak, növénytermesztést és állattenyésztést. A foglalkoztatottak két év képzés után alapfokú képesítést szereznek.

„Azonban nem az egyéni állattartásra, hanem állattartó telepek létrehozására törekszünk – mondta Papp Károly. – A célunk az, hogy a megtermelt javakat a helyi közétkeztetésben használják fel. Évente 107 milliárd forintot fordítanak az önkormányzatok erre a célra. Azt gondoljuk, hogy ha helyben termelik meg és használják fel az árut, akkor sokkal olcsóbbá tehető a közétkeztetés.”

A következő lépcsőfok a bio­masszakazánok létrehozása, szeretnénk elérni, hogy a gázkazánok használata mellett ezt a fűtési módot is bevezessék a közintézmények fűtésénél – folytatta az államtitkár. A közfoglalkoztatottak részt vesznek majd a belvízelvezető rendszerek és a közutak karbantartásában is, de Gyöngyöspatán a közreműködésükkel újítják fel a helyi rendőrőrsöt is. A gyöngyösi körzet mellett nyolc-kilenc kistérségben indítják el a mintaprogramokat. Jelenleg 48 településen készítenek felmérést, hogy milyen feladatokat lehet helyben végezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól