Vége a reálhozamok átutalásának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Határidőre befejezte a reálhozamok átutalásának elindítását az összes magánnyugdíjpénztár, a pénzügyi közvetítő rendszeren múlik, mikor juthatnak hozzá pénzükhöz az érintettek - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

A pénztárszövetség tagjai azoknak is időben újrautaltak, akik hibás adataikat 2011. május 31-e után módosították, noha - a pénztárak többszöri kérése ellenére - ezzel kapcsolatban a mai napig nem született meg a vonatkozó jogszabály módosítása. A közlemény idézi Bába Juliannát, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökét, aki leszögezte: a pénztárak maradéktalanul eleget tettek a vonatkozó kormányrendelet előírásainak és a jogszabályban előírt határidőre, 2011. augusztus 31-re valamennyi magánnyugdíjpénztár befejezte az utalások indítását.

A szövetség felhívja a figyelmet: a volt tagnak akkor van reálhozama, ha a tag egyéni számlájának egyenlege piaci értéken a jogszabályban fordulónapként megjelölt 2011. május 31-én nagyobb a törvényben meghatározott módon számított összegnél. A reálhozam mértéke minden egyes pénztártag esetében eltérő, mivel számos tényező befolyásolja.

Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár- és portfólióváltás(ok) időpontja és iránya (az eltérő befektetési politikák miatti hozamok miatt). Fontos tényező az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig és az infláció időbeli alakulása, hiszen a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz - olvasható a közleményben. A Stabilitás szerint, mivel minden egyes pénztártag esete más, a vitatott esetekben a pénztártagoknak közvetlenül a saját pénztárukhoz kell fordulniuk.

A szövetség kiemeli azt is, hogy a pénztártagot megillető hozamgarantált tőke - azaz reálhozam - összegét a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló  törvény 3. számú mellékletében található képlet alapján kell számítani.

A Stabilitás közölte: a pénztárak a kifizetéseket követően a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések nagyságáról értesítést küldenek a pénztártagoknak. A vonatkozó kormányrendelet megfogalmazása szerint "a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag részére a 2010. és 2011. évre vonatkozó számlaértesítőt a kifizetést követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell megküldeni" - idézi a Pénztárszövetség.

A Stabilitás azt tanácsolja a volt pénztártagoknak, hogy várják meg az elszámolási értesítőt, amelyben szerepel, hogy a megtermelt hozamból mennyi az inflációt kompenzáló rész, amely a tőke összegével együtt az államkasszába került, és mennyi a többlet teljesítményből adódó reálhozam. Bába Julianna szerint amennyiben vitatják a kifizetések nagyságát, esetleges jogorvoslati kezdeményezéseikkel forduljanak közvetlenül saját pénztárukhoz a probléma tisztázása érdekében.