Pluszban nyitott a BUX, az OTP húzhatja fel az indexet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 113,06 pontos emelkedéssel, 16 444,27 ponton nyitott szerdán. Ez a keddi záró értékéhez képest 0,69 század százalékos erősödés.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet a szerdai nyitás előtt, hogy a magyar tőzsde mozgása szemmel láthatóan teljesen levált a globális piacokéról. Az elemző a keddi záráshoz hasonló nyitást vár a szerdai kereskedés kezdetén. Bár – mondta –, csak idő kérdése, hogy a " kedden délután hirtelen gyengülő svájci frank miatt mikor kapcsol a piac", a frank gyengülése "áldás" ugyanis az OTP-nek. Ha a bank részvényárfolyama emelkedik, akkor "minden megy utána" – fűzte hozzá.

A QUAESTOR Csoport elemzője, Varga Zoltán úgy véli: miután a keddi zárásra elfogyott a tőzsdék lendülete, így a szerdai kereskedés semleges hangulatban indulhat. A magyar piac továbbra is alulteljesítő, és a pozitív nemzetközi hangulatban sem tud érdemben emelkedni a BUX. Az OTP árfolyamában a 3500 forint fontos támasz, a Molban pedig ez a határ 14 ezer forint.

Varga Zoltán hozzátette: a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntésére, és az azt követő közleményre várnak, amely esetleg további intézkedésekről szól. A forint szerdán tovább erősödhet, de a 284-es szint a következő napokban megállíthatja az emelkedő trendet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,61 pontos, 0,22 százalékos emelkedéssel, 16 331,21 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 55 forinttal, 0,38 százalékkal 14 550 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,28 százalékkal 3605 forintra csökkent, forgalmuk 7,2 milliárd forintot tett ki.