Elemzők: 300 forintnál drágább eurónál "szinte bizonyosan" kamatemelés jönne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árfolyam- és kockázati környezet miatt csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy a magyar jegybank (MNB) még az idén kamatot emel – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az MNB és a térség más jegybankjai számára már rég nem az infláció a fő aggodalomforrás.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég a várható közép-kelet-európai jegybanki kamatpályákról befektetőknek összeállított előrejelzésében úgy fogalmazott, hogy a piaci felfordulás és a "gyorsan romló" növekedési kilátások közepette "ma már távoli emlék csupán" az infláció gyorsulásával kapcsolatos félelem, amely korábban még meghatározó eleme volt a pénzügypolitikai vitának. A térségi jegybankok figyelme a gazdaságélénkítésre, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzésére helyeződött át.

A ház londoni szakértői az MNB kamatpolitikájáról azt jósolták, hogy ha az euró forintárfolyama 290 felett marad, a kamatcsökkentés lekerül a napirendről, ha pedig az árfolyam 300 forint fölé emelkedne, akkor "szinte bizonyossá válna" az MNB-kamatemelés. Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői jelenleg "50-50-hez közeli esélyt" látnak arra, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel.

Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői jelenleg "50-50-hez közeli esélyt" látnak arra, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel.

Az idei kamatemelés nem konszenzusos előrejelzés a Cityben, de a 300 forint feletti euró más nagy londoni házak szerint is kamatemelési küszöb lenne.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzőinek legutóbbi helyzetértékelése szerint kizárólag az inflációt tekintve az MNB-nek nincs feltétlenül oka a kamatcsökkentésre, ám a kamatemelés is "eltúlzott" lépés lenne. A cég szakértői szerint az eurónak rövid időn belül jóval 300 forint fölé kellene drágulnia ahhoz, hogy pénzügyi stabilitási meggondolásokból indokolttá váljék az MNB részéről egy vészkamatemelés.

A Commerzbank befektetőknek Londonban kiadott minapi devizapiaci körképe szerint ha tovább gyengül a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, akkor növekedne a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank - ahogy arra már korábban is volt példa - egyszerre akár 3,00 százalékpontos kamatemelést is végrehajthat a forintgyengülés fékezése végett.

A Capital Economics londoni szakelemzői pénteki előrejelzésükben a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban közölték: egyelőre tartják magukat ahhoz a prognózisukhoz, hogy jövőre összesen 0,50 százalékpontnyi kamatcsökkentés várható az MNB részéről, de a ház ehhez 285 forintos euróárfolyamot feltételez 2012 végén.

A cég elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy rövid távon - ha lesz MNB-kamatmódosítás - valószínűbbnek tartják a kamatemelést, mint a kamatcsökkentést.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői szintén pénteken összeállított térségi makro-előrejelzésükben közölték, hogy rövid távon szerintük is emelkedett az MNB-kamatemelés esélye az elmúlt időszak forintgyengülése miatt. Ez a cég is lát azonban lehetőséget jövőre fél százalékpontnyi kamatcsökkentésre, abban az esetben, ha a magyar befektetési termékekre rakódó kockázati felárak mérséklődnek, és a forint visszaerősödik.

A JP Morgan londoni elemzői szerint mindazonáltal ha lesz is 2012-ben jegybanki kamatcsökkentés Magyarországon, az egyre nagyobb valószínűséggel csak a jövő év második felében várható.