Ötmillió felett szolidaritási hozzájárulást javasol az MSZP

Ötmillió felett szolidaritási hozzájárulást javasol az MSZP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jelentős adóátrendezést javasol az MSZP: a szocialisták megtartanák a 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot, de az évi 5 millió forint feletti jövedelmekre újabb 16 százalékos szolidaritási hozzájárulást vezetnének be.

 

©

A változtatás 320 milliárd forint többletbevételhez juttatná a költségvetést – mondta sajtótájékoztatóján Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető. Az MSZP ebből havi 16 ezer forintig fenntartaná az adómentes sávot, mivel véleményük szerint annak eltörlése és az adójóváírás kivezetése olyan hátrányosan érinti az alacsonyan és az átlagosan kereső családokat, amit nem lehet kompenzálni. Ez a lépés 120 milliárd forintba kerülne, a tavaly meghozott járulékemelés visszavonása amit szintén kezdeményez az MSZP pedig 36 milliárdba.

A szocialista párt további adóváltozásokat is javasol: a nem munkából származó jövedelmeket évi 5 millió forint felett további 8 százalékos forrásadóval terhelnék, ez újabb 60 milliárd forint bevételhez juttatná a büdzsét. Az MSZP szerint így lehetőség nyílna arra, hogy azok az alacsonyabb keresetű családok, amelyek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezmény teljes összegét, a különbözetet támogatásként, "negatív adóként" kapják meg. Ez 45 milliárd forint terhet jelentene a költségvetésnek, amit az ellenzéki párt kiegészítene a családi pótlék 35 milliárd forintos emelésével. A havi egymillió forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek ugyanakkor nem adna családi adókedvezményt az MSZP.

Szekeres Imre közölte: javaslatuk 3 százalékkal csökkentené a munkáltatói járulékot, az így kieső 135 milliárd forintot ugyanakkor bőségesen kompenzálná, hogy az 50 millió forint feletti árbevételű vállalkozások esetében a tavalyi szintre, 19 százalékra állítanák vissza a társasági nyereségadót. Ez tette hozzá az MSZP-s képviselő 242 milliárd forintot hozna a büdzsének.

A fenti intézkedések összesen 266 milliárd forinttal több bevételt biztosítanának az államnak, így az MSZP megítélése szerint lehetőség nyílna arra, hogy az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját 5 százalékra csökkentsék.

Szekeres Imre elmondta, hogy miután ez utóbbi lépés mintegy 100 milliárd forinttal terhelné a költségvetést, pártja adóátrendezésre vonatkozó javaslatcsomagja összesen 168 milliárd forinttal több bevételt eredményezne, miközben a jelenleginél igazságosabb adórendszert hozna létre, segítené a gazdasági növekedést és a munkahelyek létrejöttét.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy pártja a hétfői zárószavazáson nem fogja támogatja a jövedéki adók emelését, amit a kormány kezdeményezett. Mint mondta, megítélésük szerint a jövedéki adót csökkenteni kellene, és erre lehetőséget adna, hogy az üzemanyagok növekvő ára a vártnál több áfabevételt biztosított.