"Magyarország most nagy bajban van" - közgazdász a CNBC-nek

"Magyarország most nagy bajban van" - közgazdász a CNBC-nek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A CNBC közgazdászokat kérdezett arról, milyen hatása lesz Magyarországon a végtörlesztési törvénynek. Az UniCredit közgazdásza szerint a legrosszabbkor jött a változás.

Az Országgyűlés múlt hét hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. A törvény átmeneti időre megengedi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

Az UniCredit Bécs közgazdásza, Tóth Gyula a döntéssel kapcsolatban azt mondta az CNBC-nek: „Őszintén szólva Magyarország most nagy bajban van”. A szakember szerint a végtörlesztésről szóló törvény a legrosszabbkor jött, „amikor mindenki minden miatt aggodalmaskodik”. A végtörlesztés miatt a bankok veszteségét 20 és 40 százalék közé teszi. Azt mondja, a törvény alkalmazásától függően 2,2 és 4,1 milliárd euró közötti összeget bukhatnak a változásokon.

„Ez egy óriási félreértés a kormány részéről, amitől sérül az ország hitelessége.” Tóth azt is hozzátette: ebben a pillanatban egy befektetőnek sem ajánlaná, hogy pénzt hozzon Magyarországra.

Simon Quijano-Evans, az ING vezető közgazdásza úgy fogalmazott: „Ahogy azt az elmúlt évben tapasztalhattuk, a gyengén teljesítő gazdaság és a devizaválság miatt a magyar kormány kénytelen nem ortodox intézkedésekhez nyúlni.”