Megúszták a bankok a precedensítéletet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Új eljárást rendelt el, és visszahelyezte az ügyet az első fokra a Legfelsőbb Bíróság (LB) abban a perben, melyet a hitelszerződések egyoldalú banki módosítása miatt indított az ügyészség egy Csongrád megyei takarékszövetkezet gyakorlatát sérelmezve. Az LB szerint a bankoknak a hitelintézeti törvény felhatalmazást ad arra, hogy bizonyos körülmények bekövetkezte esetén, melyől egyik fél sem tehet, módosíthassák a szerződéses feltételeket.

A Legfelsőbb Bíróság kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében úgy ítélte meg, hogy bankhitelek esetén a pénzintézet és az ügyfél magánjogi kapcsolatában a Polgári Törvénykönyv általános rendelkezései helyett a szektor működését leíró hitelintézeti törvény az irányadó. – derül ki a pert folyamatosan követő Index tudósításából.

Az indoklás szerint a lakossági hitelezésnél az átlagos polgári jogi ügyeletkhez képest nagyobb számban fordulhatnak előre nem kalkulálható tényezők. Az ítélet kimondja ugyanakkor, hogy kizárólag azok a körülmények vehetők figyelembe az egyoldalú szerződésmódosításoknál, melyek bekövetkeztére egyik félnek sincs közvetlen befolyása, és csak olyan tényezők sorolhatók közéjük, melyek eleve szerepet játszottak a hitel árazásában.

Ez azt jelenti, írja az Index, hogy” nem lehet új díjtételeket, költségelemeket megjeleníteni, és az eredileg meglévők is csak korlátozottan módosíthatók.”

Nem kell már a bankoknak félniük

Az ügy a szegedi Partiscum XI. Takarékszövetkezet gyakorlata ellen indult. Első fokon a Csongrád megyei Bíróságon nyert tavaly októberben pert a felperes Csongrád Megyei Főügyészség. Másodfokon pedig idén márciusban hozott a Szegedi Ítélőtábla a takarékszövetkezetre nézve elmarasztaló ítéletet.

Ha az LB helyben hagyta volna az ítélőtábla döntését, akkor ez nemcsak a takarékszövetkezet hitelszerződéseinek a semmiségét vonta volna maga után, hanem precedenst szolgáltatott volna többszázezer szerződés ügyében a bankok egyoldalú szerződésmódosítása elleni fellépéshez. Azzal, hogy az ügy visszakerült első fokra, a pénzintézetek fellélegezhetnek: nem kell tömeges perfenyegetettséggel számolniuk.

Hozzászólások