szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen rontották a közép-kelet-európai országok – a térségen belül különösen Magyarország – idei és jövő évi gazdasági növekedésére adott becsléseiket kedden ismertetett új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, elsősorban a tágabb európai növekedési környezet romlására hivatkozva.

Most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és a várakozás szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik – írták frissített térségi elemzésükben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének a felzárkózó európai régióval foglalkozó közgazdászai.

Ennek alapján a cég londoni szakértői a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat az eddigi 1,9 százalékról 1,2 százalékra gyengítették, a 2012 egészére szóló magyar GDP-bővülési becslésüket pedig megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban.

A Goldman Sachs elemzői hangsúlyozták, hogy a közép-kelet-európai térségből a Magyarországra adott növekedési előrejelzésüket rontották a legnagyobb mértékben. A ház szerint ugyanis Magyarországnak van a régión belül a legkisebb mozgástere ahhoz, hogy ellenlépéseket tegyen bármely külső sokkhatás esetén, és a hazai keresletet is itt érinti a legkedvezőtlenebbül a helyi valuta gyengesége, tekintettel a háztartások által viselt jelentős devizaárfolyam-kockázatra. Ezért – jóllehet Magyarország az egyetlen olyan ország a térségben, ahol erősen pozitív reálkamat érvényesül – a magyar jegybank az elsők között fog kamatot emelni, ha nem enyhül a felzárkózó piaci valutákra nehezedő nyomás – jósolták keddi elemzésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

A cég a Csehországra érvényes idei és jövő évi növekedési előrejelzését 2,1 százalékról 1,9 százalékra, illetve 2,2 százalékról 1,5 százalékra rontotta, Lengyelországban pedig az eddigi 4,1 százalék helyett 4,0, illetve 3,8 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-bővülést valószínűsít az idei és a jövő év egészére. A nagy londoni befektetési és elemzőházak most már egymás után rontják a közép-európai gazdaságokra adott növekedési előrejelzéseiket a fő exportpiacnak számító euróövezet egyre rosszabbnak ítélt kilátásai miatt.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó európai közgazdászai minap ismertetett legújabb térségi előrejelzésükben közölték: a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére. A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban. A cég 2011-re 1,4 százalékos magyar GDP-bővülést valószínűsít az eddigi 1,5 százalék helyett. A JP Morgan szakértői 0,6 százalékponttal 1,0 százalékra rontották Csehországra adott 2012-es növekedési prognózisukat, Lengyelországban pedig az eddigi 3,0 százalék helyett 2,7 százalékos egész évi növekedést várnak jövőre.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői legújabb prognózisukban közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló jóslatukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza. A ház a cseh gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,1 százalékra, a 2012-re érvényes becslést 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői nemrégiben szintén jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat. A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik – a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re –, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre