Népszabadság: az eva eltörléséről döntött a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány végleges döntése szerint meg fog szűnni az egyszerűsített vállalkozói adó, és az is eldőlt a szerdai kormányülésen, hogy nem vezetik be a közösségi közlekedési adót - írja a Népszabadság. Ezt csütörtökön a kormányszóvivő is megerősítette. Közben megjelent a költségvetést módosító kormánypárti javaslatok első nagyobb hulláma.

Nem fér össze a kormány adóegyszerűsítést célzó gazdaságpolitikájával az egyszerűsített vállalkozói adó, ezért annak megszüntetését támogatja a kabinet – a Népszabadság értesülései szerint ilyen döntés született a tegnapi kormányülésen, igaz, a parlament költségvetési bizottsága a szerdai ülésén nem támogatta Koszorús László fideszes képviselő ez irányú javaslatát, holott a Nemzetgazdasági Minisztérium jelen lévő államtitkára, Balog Ádám a javaslat mellett foglalt állást. Reggel még Lázár János fideszes frakcióvezető is úgy nyilatkozott, hogy az evára szükség van.

Arról, hogy egy lépésben jövőre, vagy több évre elnyújtva történjen meg az adó kivezetése, egyelőre nem született döntés. A lap úgy tudja, erről még tárgyalásokat akar folytatni a kormány.

A tegnapi ülésen egyébként az is eldőlt, hogy jövőre nem lesz közlekedési adó. Fideszes képviselők tettek arra indítványt, hogy a közösségi közlekedés forrásainak megteremtése érdekében a korrigált árbevétel 1 százalékát kitevő adót fizessenek a vállalkozások. A Népszabadság úgy tudja, ezt a javaslatot azért vetette el a kormány, mert a vállalkozások terheinek további emelkedése szintén nem fér bele a kormány adópolitikai elképzeléseibe.

A kormány támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van - erősítette meg a lap információit csütörtökön a kormányszóvivő.