November 29-én dönthetnek a görög mentőcsomag újabb részletéről

November 29-én dönthetnek a görög mentőcsomag újabb részletéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az euróövezeti pénzügyminiszterek november 29-i ülésén dönthetnek a görögországi mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletének folyósításáról - mondta Görögország pénzügyminisztere hétfőn az athéni törvényhozásban. A görög kormány korábbi tájékoztatása szerint - az újabb részlet folyósítása nélkül - december közepén apadna ki az államkincstár.

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter úgy fogalmazott: "november 29-ig zöld jelzést kell kapnia Görögországnak".

A kifizetés azután került ismét veszélybe, hogy a korábbi miniszterelnök november elején bejelentette: népszavazásra bocsátja az euróövezeti vezetők október végi válságtanácskozásán kidolgozott mentőprogramot. Azóta új kormány alakult az Európai Központi Bank korábbi alelnöke, Lukasz Papadémosz vezetésével.

Az európai vezetők most azt követelik, hogy a két legnagyobb görög párt, a többségi szocialisták és az ellenzéki Új Demokrácia Párt is írásban kötelezze el magát a kormány gazdasági reformprogramja mellett. Az ellenzékiek vezetője, Antonisz Szamarasz eleddig rendre megtagadta a nyilatkozat aláírását.

Lukasz Papademosz görög miniszterelnök és José ManuelBarroso egy brüsszeli megbeszélésen néznek farkasszemet
©

Papadémosz hétfőn tárgyalást folytatott José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, illetve Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel. Kedden a Eurogroup vezetőjével, Jean-Claude Junckerrel találkozik.

A görög miniszterelnök megerősítette Brüsszelben, hogy kormánya teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeket, amelyeket a második nemzetközi támogatási programmal kapcsolatban vállalt.

A görög válságról szóló további híreket itt olvashatják!