Tárgyalások a bankokkal: Matolcsy három embert küld

Tárgyalások a bankokkal: Matolcsy három embert küld

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Háromfős tárgyalódelegációt jelölt ki a Magyar Bankszövetséggel tartandó konzultációhoz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárca közleménye szerint Matolcsy erről levélben tájékoztatta Patai Mihályt, a szövetség elnökét.

A háromfős kormányoldali delegációt Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár vezeti majd, tagoknak a Magyar Nemzeti Bank részéről Nagy Márton igazgatót, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) részéről pedig Balogh László alelnököt kérte fel Matolcsy György - olvasható a tárca közleményében.

A tárca hozzátette, "egyetért azzal, hogy a problémákat közösen kell megoldani, ezért is támogatja a konzultációk megkezdését".

Matolcsy György
©

Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke egy keddi konferencián azt közölte: a bankrendszer öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatról egy csomagban sikerül megállapodni.

A Magyar Bankszövetség elnöksége múlt csütörtökön küldte el a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy Györgynek.

A javaslatcsomag a szövetség közleménye szerint egyaránt figyelembe veszi a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét, valamint a bankszektor részéről is jelentős tehervállalást kínálnak.

A bankszövetség azonban hangsúlyozza, a javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, ezért a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekintik kezelhetőnek.